Fakta | Smärta

Kroppsbehandlingar vid värk

Naprapat, kiropraktor, massör, sjukgymnast eller akupunktör? Vem ska du vända dig till för att få den hjälp du behöver? Alla behandlar kroppen på mer eller mindre olika sätt med hjälp av stretching, träning, manipulation, knäckning, tryck, massage eller nålstick.

Uppdaterad den: 2009-01-22
Författare: Terese Alvén

Annons

Du vaknar med stelhet och ont i ryggen. Kan knappt röra dig. Något måste göras. Men vad? Och av vem? Svaret är inte alltid självklart då det finns så många vägar att gå. Men vad är det då som skiljer de olika behandlingarna åt? Netdoktor reder ut begreppen.

Naprapat

Detta gör naprapaten: En naprapat behandlar kroppens muskler och leder med främst sina händer som verktyg. Dessa manipulerar, stretchar och masserar muskler. Ibland används dessutom olika elbehandlingar för att tränga djupare in i muskeln. Naprapati ska förebygga, utreda och behandla besvär i kroppen. Som naprapat är man specialist på rygg-, led- och muskelbesvär.

Naprapatens utbildning: Fyraårig utbildning på Naprapathögskolan i Stockholm eller motsvarande utbildning utomlands. För att därefter få licens för att kunna kalla sig ”naprapat” krävs ett års praktik, dels inom den offentliga sjukvården och dels hos en legitimerad naprarat.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Kiropraktor

Detta gör kiropraktorn: Kiropraktorn börjar med att känna efter hur kroppen mår genom att leta efter spänningar och svullnader. Därefter jobbar de främst med manipulation (justering) för att återfå normal funktion i kroppen. Dessutom får kunden råd och vägledning för att undvika framtida besvär. Vanliga besvär som kiropraktorn behandlar är ryggont, huvudvärk, nackspärr, ischias, olika idrottsskador och arbetsrelaterade besvär.

Kiropraktorns utbildning: Kiropraktor är ett legitimationsyrke. Efter en fem år lång utbildning vid Skandinaviska kiropraktorhögskolan i Solna kan man efter examen få sin kiropraktorlegitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Många kiropraktorer i Sverige är utbildade utomlands och måste då komplettera med teori och praktik innan de kan få en svensk legitimation.

Massör

Detta gör massören: Massören arbetar med massage och muskeltöjningar. Det finns en uppsjö av olika massagetyper. Exempel är klassisk massage, energimassage och bindvävsmassage. Klassisk massage (även kallad ”swedish massage” utomlands) är den vanligaste behandlingen.

Annons
Annons

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi och muskelfunktionsdiagnostik. Förutom massage och muskeltöjningar behärskar massageterapeuten ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder.

Massörens utbildning: Vem som helst kan egentligen titulera sig massör, det finns allt från korta helgkurser upp till terminslånga utbildningar. Men för att bli en certifierad massör ska man ha utbildat sig på någon av de skolor som Branschrådet Svensk Massage rekommenderar. Det finns nära 9 000 massörer i Sverige som har blivit certifierade av Branschrådet Svensk Massage.

Sjukgymnast

Detta gör sjukgymnasten: En sjukgymnast är specialist på att förebygga samt behandla störningar i människors förmåga att röra sig. Sjukgymnasten kan behandla smärta, stelhet, muskelsvaghet, andningsproblem, stress, rädsla och ångest. Patienten blir själv väldigt delaktig i behandlingen och får ofta rörelser och övningar att utföra för att bli av med besvären.

Sjukgymnastens utbildning: Inom universitet och högskola finns i Sverige en treårig utbildning som leder till sjukgymnast- och kandidatexamen. Det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimation till examinerade sjukgymnaster som är en skyddad yrkestitel.

Legitimerade sjukgymnasters riksförbund utfärdar specialistkompetens för sjukgymnaster inom 17 olika områden.

Akupunktör

Detta gör akupunktören: Akupunktören anpassar behandlingen efter patientens tillstånd, symtom och kroppstecken. Ordet akupunktur betyder ”sticka med nålar” och tunna, sterila nålar sticks in på bestämda punkter på kroppen. En behandling tar runt 20-40 minuter och beroende på vad som behandlas är det rekommenderade behandlingsintervallet 1-3 gånger per vecka.

Förutom akupunktur finns akupressur. En akupressurbehandling innebär att terapeuten trycker på punkterna med fingrarna. Beroende på var smärtan sitter är det olika punkter som används.

I mer än 4 000 år har akupunktur och akupressur använts.

Akupunktörens utbildning: En akupunktör ska ha en flerårig utbildning inom traditionell kinesisk akupunktur (TDM – Traditionell Chinese Medicin) samt en anpassad skolmedicinsk basutbildning. Utbildningen är vanligen mellan tre och fem år. I Sverige sker vidareutbildningar årligen genom Svenska akupunkturförbundet.

Sammanfattning

Det här är några av de vanligaste behandlingsmetoderna. På marknaden finns mycket mer att ta del av. Och det finns som du märker många vägar att gå, men det viktigaste är kanske inte vilken behandlingsmetod som används utan att du får det resultat du vill ha.

 

Källor: Arbetsförmedlingen, Branschrådet Svensk Massage, Svenska Naprapatförbundet, Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation, Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, Svenska Akupunkturförbundet, Akupunktur.se