Fakta | Smärta

Fakta om kostokondrit

Kostokondrit eller Tietzes syndrom är ett tillstånd som utmärks av rörelse- och andningssmärta som är lokaliserad till ett eller flera revbensbrosk. Besvären brukar oftas gå tillbaka efter några dagar, alternativt ett par veckor.


Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Reumatikerförbundet

Annons

 

Revbensbrosken, som är inflammerade, utgör övergångar mellan revben och bröstbenet. I de flesta fall är två eller flera brosk inflammerade samtidigt utan att vara svullna. Tillståndet benämns då kostokondrit. Om endast ett brosk är inflammerat och dessutom svullet, talar man om Tietzes syndrom. Tillstånden förekommer i de flesta fall hos i övrigt friska individer och är lika vanliga hos män som hos kvinnor. Kostokondrit ses också oftare hos personer med pelvospondylit eller psoriasisartrit.

Diagnosen grundas på typisk förekomst av rörelse- och andningssmärta över ett eller flera revbensbrosk med samtidig tryckömhet.

Annons
Annons

Behandling

Behandlingen utgörs i första hand av inflammationsdämpande medicin för att uppnå smärtfrihet. Om detta inte ger avsedd effekt kan man ibland med gott resultat ge lokal injektion över de ömmande revbensbrosken med en blandning av kortison och lokalbedövningsmedel.

Prognosen vid kostokondrit eller Tietzes syndrom är som regel god och besvären går oftast spontant tillbaka efter några dagar till veckor. Ibland kan besvären dock vara återkommande eller långdragna under månader till år.


Annons
Annons
Annons