Hjärnskakning
Vad är hjärnskakning?
Hjärnskakning är ett slags tillfällig påverkan på nervcellerna i hjärnan i samband med ett slag mot huvudet. Detta innebär att delar av hjärnans funktioner, i större eller mindre grad, tillfälligt "kopplas bort".
Symtomen på hjärnskakning är:
- kortvarig medvetslöshet
- huvudvärk
- minnesbortfall
- man blir oftast illamående och kräks ibland
Nervcellerna blir inte permanent skadade.
Hjärnskakning kan ge inre blödning
En vanlig hjärnskakning är inte farlig i sig och kan inte behandlas. Hjärnan ska bara ges tid att återhämta sig igen. Det man är rädd för är att slaget inte bara ger en hjärnskakning, utan också en blödning inne i huvudet.
Blödningen kan sitta direkt innanför skallbenet eller inuti själva hjärnan. I princip behövs det kraftigare våld för att orsaka en blödning, men även ett till synes lindrigt slag mot huvudet kan, om det träffar olyckligt, ge en blödning. Därför kan det ibland vara aktuellt med undersökning med datortomografi.
När ska man söka läkare akut?
- Om det har förekommit medvetslöshet i samband med slaget mot huvudet.    
- Om den skadade, efter att ha vaknat, åter blir sömnig eller okontaktbar.
- Om den skadade efter återhämtning börjar känna sig sämre igen.
Hur återhämtar man sig efter en hjärnskakning?
Hjärnan behöver lugn och ro tills den har återhämtat sig och därför ska den belastas gradvis. Det innebär att man under den första veckan bör undvika hård fysisk träning, ge sig själv tid att vila och begränsa läsning och TV-tittande.
Kan man få varaktiga men efter en hjärnskakning?
Det är vanligt med sena besvär efter hjärnskakning, t ex huvudvärk, sömnstörningar, uttröttbarhet samt koncentrations- och minnessvårigheter. I allmänhet försvinner symtomen gradvis efter några dagar, upp till ett par veckor och de flesta blir fullt återställda.
Om symtomen blir långvariga bör man söka läkare för hjälp.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Större risk för stroke om du har migrän
Det finns en känd koppling mellan migrän, stroke och hjärtinfarkt, särskilt hos dem med aura. Men nu visar en ny dansk studie att alla med migrän löper en ökad risk för de flesta hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör förebyggande råd extra viktiga.
-
Kärlkramp (Angina pectoris)
Angina pectoris är latin och betyder \"trångt bröst\". Och så känns det också. Som en tryckande, kramande smärta, oftast bakom bröstbenet.
-
Hjärntumör
Hjärntumörer förekommer i alla åldrar. Symtomen vid hjärntumör är varierande, beroende på var den sitter. Det vanligaste debutsymtomet är epileptiska kramper och epilepsi hos vuxna ska därför alltid utredas för att utesluta eventuell hjärntumör.
-
Anders blev smärtfri efter neuromodulering
Ärrbildningen efter ett diskbråck gav Anders Magnhammar olidliga nervsmärtor i ryggen och ner i benen. Efter fler år med tung medicinering lyckades han till slut bli smärtfri genom neuromodulering. Med den lilla vita fjärrkontrollen kan han själv ställa in sin smärtlindring.
9 Kommentarer
-
Detta är fibromyalgi
Fibromyalgi innebär värk i muskler och bindväv. Det är en sjukdom som kännetecknas av att smärtimpulserna förstärks och man blir väldigt känslig för smärta. Fibromyalgipatienter har ofta ont i kroppen och upplever ömhet i rörelseorgan.
-
Inflammatorisk ryggsjukdom och AS
Långvarig ryggsmärta är ett vanligt besvär, som sällan beror på någon sjukdom. Ofta hittar man ingen direkt orsak till smärtan, och ofta går den över av sig själv efter ett tag. Ibland kan dock smärtan bero på orsaker som bör behandlas.
-
Vulvavestibulit (provocerad vulvodyni)
Vestibulit kännetecknas av smärta lokaliserad till själva slidöppningen. Tillståndet kan leda till kraftiga smärtreaktioner även vid mycket lätt beröring. Besvären kan göra det svårt att ha samlag, använda tampong, cykla eller bära tajta byxor.