Nya rön om uppkomst av kronisk smärta

En allmänt accepterad teori om kronisk nervsmärta är att den orsakas av nervceller som vanligtvis signalerar smärta till hjärnan men som blivit överkänsliga. Det har dock bara varit en teori och vad som faktiskt orsakar smärtan har länge varit ett mysterium.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Nu visar forskare vid Karolinska institutet att en typ av nervceller som vanligtvis skickar signaler om behaglig beröring kan byta funktion och börja istället efter en nervskada signalera smärta.

Behaglig beröring blir smärtsignal

Genom studier på möss som även bekräftats genom mänskliga experiment visar forskarna på Karolinska att nivåer av vissa små molekyler i nervceller reglerar hur beröringen uppfattas. Efter en nervskada kan dessa nivåer förändras och normal, behaglig beröring uppfattas plötsligt som smärta.

Forskare bakom studien tror även att nivåer av sådana små molekyler kan förklara skillnader i människors smärttröskel.

Annons
Annons

Allvarlig kronisk smärta är vanligt men dagens behandling ger som bäst måttlig effekt. Förhoppningen är nu att de nya rönen om kronisk smärta ska bidra till bättre läkemedel i framtiden.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Nisse Hult 2017-06-6 10:30 (2 år sen)

    Kronisk smärta lindras avsevärt om man utesluter socker/sötningsmedel/stärkelse, margariner och alla former av spannmål/gluten i sin kost.
    Vill man däremot ha smärtan kvar (av någon anledning) är det bara att fortsätta med intag av ovan nämnda produkter


Annons
Annons
Annons