Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Kroppseget morfin

Annons

En forskargrupp har slagit fast att däggdjurs kroppar förmodligen kan tillverka morfin på ungefär motsvarande sätt som opiumvallmon. Hypotesen om kroppsegen morfinproduktion har funnits länge, inte minst eftersom däggdjur kan ha spår av morfin i urinen. Men det har varit svårt att säga om molekylerna verkligen har tillverkats i kroppen eller hamnat där via någonting i miljön.

En forskargrupp har studerat möss och kommit fram till att däggdjur förmodligen kan tillverka morfin. De nya rönen, som presenteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift Pnas, kastar ljus över de biokemiska processer som förmodligen ligger bakom tillverkningen. Forskarna bakom studien hoppas att fördjupad kunskap i ämnet ska leda till bland annat bättre behandling mot smärta och drogberoende i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.