Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Inlärningsförmågan blir sämre vid konstant smärta

Lever du med ständig smärta? Då kanske du har försämrad inlärningsförmåga och har svårare att planera, det visar en avhandling från Linnéuniversitetet.


Publicerad den: 2018-06-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

En ny avhandling från Linnéuniversitetet visar att långvarig smärta ger ökad känslighet för smärta även i andra kroppsdelar och försämrar den kognitiva förmågan.

Har man långvarig smärta får man det svårare att hålla uppmärksamheten uppe och förmågan att snabbt flytta saker och placera dem på förutbestämda platser blir nedsatt.

– Det vi kunde se i studien var att försämringen av hjärnans funktioner påverkade fler förmågor vid långvarig smärta som kändes hela tiden, jämfört med långvarig smärta där personerna upplevde smärtfria stunder och personer som upplevde kortvarig smärta, säger Helena Gunnarsson, som ligger bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Långvarig smärta har större påverkan

I sin forskning tittade Helena Gunnarsson även på hur personer, som vanligtvis är smärtfria, reagerade på korta stunder av framkallad smärta. Det hon tittade på var hur deras förmåga att tänka abstrakt kring vardagliga situationer påverkades. Och då visade det sig att denna typ av smärta inte hade någon påverkan på dessa förmågor. 

– Man kan säga att långvarig smärta som känns hela tiden verkar ge större och mer uttalade effekter på hjärnan än kortvarig smärta och långvarig smärta, där stunder av smärtfrihet upplevs, säger Helena Gunnarsson, i pressmeddelandet.

Får svårare att planera

Detta kan innebära att personer som lever med ständig smärta kan ha sämre förmåga att utföra uppgifter som kräver uppmärksamhet samt att de kan ha svårt att planera och fullfölja långsiktiga mål, som till exempel en utbildning eller att fullfölja längre behandlingssekvenser som kräver aktiv medverkan.

Annons
Annons

  Källor

 • Linnéuniversitetet - https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2018/olika-smarttillstands-paverkan-pa-smartfornimmelse-och-kognitiva-formagor/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-06-9 21:35 (5 år sen)

  Hej! Jag tycker det är lite skrämmande att man inte vetat det tidigare..

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-9 21:02 (5 år sen)

  Hej! Jag tycker det är lite skrämmande att man inte vetat det tidigare..

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-9 07:39 (5 år sen)

  Detta vet alla med ständig värk! Så bra att vi fått forskarnas bekräftelse! Undrar bara om inte intag a värkpiller i flera år birar till hjärn-"förlamningen"

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-9 07:28 (5 år sen)

  Tycker att jag har fått en liten förklaring när det gäller min glömska och yrsel

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-8 16:19 (5 år sen)

  Jag har konstant smärta i ryggslutet, nu förstår jag varför jag har svårt att lära mig vissa saker, å planering på långsikt.
  Jag var väldigt lätt lärd innan smärtan, nu förstår jag varför det har blivit sämre.
  Bra skrivet.

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-8 16:05 (5 år sen)

  Jag har hela tiden huvudvärk, det känns väldigt tungt i hela huvudet o nacken äter naproxin/alvedone varje dag men det hjälper inte alls nu, för 2-3 år sedan det hjälpte men inte nu vad kan jag göra åt? Det märks att jag håller på tappa förståndet, orkar inte att gå ut, prata med någon vill vara tyst det mesta, blir svårt o göra hushåll/handla, det känns helt dött inom mig, det finns inte hjälp heller på VC förutom värktabletter och sjukgymnastik hjälper inte alls i mitt fall.

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-8 15:53 (5 år sen)

  Skönt att läsa att det är så, har misstänkt ett tag att det är min smärta som jag haft i ca 18 år hela dygnen mer eller mindre som gör att jag minns sämre


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons