Fakta | Leder & muskler

Stel stortå


Uppdaterad den: 2013-03-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är en stel stortå?

Namnet beskriver tillståndet. På fackspråk används beteckningen hallux rigidus. Rörligheten i stortåns grundled är begränsad, framför allt vid uppåtböjning. Detta leder till svårigheter att avveckla steget när du går eller springer. Rörligheten är i dessa fall reducerad från normalt 70 ° till 30 °.

Tillståndet är ganska vanligt. I många fall beror det på skador på stortån i form av stukningar eller kraftig nedåt- eller uppåtböjning av tån. Detta skapar en inflammationsreaktion i leden. Med tiden kan det tillkomma broskbildning och benpålagringar.

Idrottsutövare är ofta utsatta för tillståndet, till exempel fotbollsspelare. Tillståndet kan också uppstå till följd av inflammation i leden, till exempel vid gikt.

Annons
Annons

Diagnosen

Typiska symtom är stelhet och smärtor i stortåns grundled. Detta kan göra det svårt att gå, springa eller åka skidor. Vid undersökning finner läkaren att stortån har nedsatt rörlighet. Ofta föreligger benförtjockning på ovansidan av leden på grund av benpålagring. Röntgen kan med tiden visa förslitningar.

Behandling

Vid akuta tillstånd kan det vara aktuellt att kyla ner leden, lägga foten högt och hålla den stilla i några timmar eller dagar. Det kan också hjälpa med inflammationsdämpande läkemedel (NSAID).

Vid mer kroniska besvär kan du använda skor med något stelare sula.

Annons
Annons

Vid mycket besvärligt tillstånd kan det vara aktuellt att operera. I lindriga fall mejslar kirurgen då bort ben som har bildats.

Prognosen

Prognosen är god om det inte föreligger uttalade förslitningar av brosket i leden. Om så är fallet kan detta ge ihållande besvär, och det kan bli nödvändigt att steloperera stortåns grundled.