Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Råd efter amputation


Publicerad den: 2013-01-17

Annons

Vård av amputationsstumpen

Råd vid underbensamputation

Kom ihåg att kontrollera stumpen ordentligt varje gång lindningen, strumpa eller silikonhylsa tas av. Undersidan inspekteras med en liten handspegel. Var uppmärksam på hudförändringar som blåsor, utslag och sår, eller förändringar i operationssåret.

Det är viktigt att fortsätta ta hand om amputationsstumpen. Håll huden ren och torr. Undvik tryck och drag som kan orsaka hudirritation eller sår. Efter genomförd protestillvänjning kan svullnad undvikas genom att använda protesen så mycket som möjligt. När man är utan protes bör man undvika positioner eller situationer där amputationsstumpen hänger ner utan tryck från den elastiska strumpan eller lindningen (se bild). Försök att hålla vikten stabil. Storleken på amputationsstumpen förändras också genom den allmänna viktförändringen och detta påverkar om protesen passar eller inte.

Annons
Annons

Kompressionsbehandling

Efter amputation är amputationsstumpen svullen. Det är viktigt att få bort svullnaden och få stumpen att "krympa" till lämplig passform för protesanvändning. Detta uppnås med användning av kompressionsstrumpa eller lindning med elastisk binda.

När börjar kompressionsbehandlingen?

Så snart som möjligt efter operationen. Hos lårbensamputerade påbörjas kompressionsbehandlingen vanligen en till två veckor efter operationen. Hos underbensamputerade inleds behandlingen vanligtvis efter att gipset tagits bort. Första tiden 3 x 30 minuter och sedan öka med varje eller varannan dag. (Ökningen är individuell och beror helt på om det uppstår komplikationer på vägen.)

Efter två till tre veckor sker normalt kompressionen under hela dagen. Eventuellt en halv till en timme luftning mitt på dagen. Lindningen eller strumpan ska så småningom användas även på natten. Det är dock tillåtet att ta bort strumpan eller lindningen om det skulle göra ont. Lindning av stumpen bör utföras av sjukvårdspersonal med utbildning i detta. En kompressionsstrumpa är lättare att ta av och på – och man lär sig vanligtvis snabbt att göra detta själv. Storleken på kompressionsstrumpan anpassas till individen – vanligtvis tar fysioterapeuten mått och beställer den. På vissa orter får man också en anpassad silikonhylsa tidigt, så att den ersätter kompressionsstrumpa eller lindning.

Protesvård

De olika protesvarianterna kräver olika hantering, och de är ofta specialanpassade till den enskilde användaren. Information om rätt protesvård kommer därför att variera mellan olika protesvarianter och anpassningar som görs till den aktuella användaren. De bästa råden för vård av just den protes man använder, får man från leverantören av protesen.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.