Kroniskt kompartmentsyndrom i underbenet
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Vad är kompartmentsyndrom?
Benet består av flera muskelgrupper. Varje grupp är omgiven av en tunn hinna, som kallas fascia. Muskeln med omgivande fascia kallas en muskelloge. Fascia är lite flexibel. Om omfattningen av muskelgruppen, muskelvolymen, ökar över en kort tid, till exempel under ett träningspass, kommer trycket inne i logen att öka. Det ökade trycket hämmar cirkulationen till muskeln, vilket orsakar brist på syre i muskeln, vilket yttrar sig som en krampliknande smärta.
Kroniskt kompartmentsyndrom i underbenet är en relativt sällsynt sjukdom. Vanligtvis drabbas den främre muskellogen.
Lider du av någon form av smärta?
Du är inte ensam. Här kan du läsa, ställa frågor, diskutera och söka stöd i gemenskapen kring att ni alla har erfarenhet av smärta. Välkommen in!
Rabatter på Rehaboteket för Netdoktors prenumeranter: Just nu får du som blir prenumerant fina rabatter på produkter mot smärta, värk och artros. Läs mer och ta del av erbjudandet här »
Orsak
Sjukdomen förekommer oftast hos idrottare som tränar löpning och spänstträning, till exempel i handboll och fotboll, men även inom styrkeidrotter som tyngdlyftning.
Orsaken är förmodligen den snabba ökningen av muskelvolym i samband med intensiv träning. Den relativt oflexibla muskelfascian sträcks inte ut tillräckligt i förhållande till musklerna. Under träning kommer volymen av muskeln öka på grund av ökat blodflöde och ansamling av vätska i muskeln. Detta ökar trycket i logen, cirkulationen minskar och så småningom kommer smärta till följd av syrebrist. När belastningen upphör, sjunker trycket, blodtillförseln normaliseras och smärtan försvinner.
Netdoktor Aktiv patient: Här får du hjälp att kräva den vård du behöver »
Diagnos
Typiskt för tillståndet är gradvist insättande anfallsliknande smärta vid belastning. Smärtan försvinner oftast snabbt i vila. Smärtorna kan vara så uttalade att du har svårt att böja fotleden, och du kan bli domnad på utsidan av benet och foten. Smärtan är lokaliserad till den aktuella logen.
Läkaren kan bekräfta diagnosen genom att låta dig löpa lite. Muskulaturen i denna loge kommer då att vara öm och spänd. Undantagsvis mäts trycket i logen, och man ser att det är för högt.
Behandling
Det första och viktigaste är avlastning och töjning av benmusklerna. Du bör lägga om träningen så att du under en period gör aktiviteter som inte framkallar smärta. Du måste undvika löpning på hårt underlag, se till att du har bra skor som ger bra stötdämpning. Du bör undvika provocerande belastning i upp till tre månader, varefter du så småningom kan återuppta löpträningen.
Vid långvariga problem kan det bli aktuellt med operation. Då öppnar man fascian med ett snitt i den aktuella muskellogen så att den inte längre klämmer runt muskeln. Efter operationen börjar du med rörelseträning och lättstyrketräning av benmusklerna så snart som möjligt. Detta måste göras för att förhindra ärrbildning och sammanväxningar i operationsområdet.
Prognos
Med rätt behandling är prognosen god. Även i de fall där man måste genomgå en operation, är prognosen god. Vanligtvis efter en operation är du tillbaka i full träningsaktivitet efter sex till åtta veckor.
Hjälp oss öka kunskapen om sällsynta hälsotillstånd: Lever du själv med ett sällsynt hälsotillstånd eller är du närstående till något som gör det? Delta i enkätundersökning nu!