Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kronisk inflammation i slemsäcken i skulderleden

Slemsäckar finns på många platser i kroppen, däribland mellan senorna i axeln. Ibland kan dessa bli inflammerade och vara det en längre tid. Det kan vara svårt att skilja mellan detta och en så kallad tendinopati i axeln (inflammation).


Uppdaterad den: 2019-10-10

Annons

Vad är kronisk bursit i axelleden?

Mellan senorna i axeln, och på många andra ställen i kroppen, finns slemsäckar. Dessa kallas också för bursa/bursor och en inflammation i dessa kallas bursit. Man får då ont i axeln, men vid en kronisk bursit är smärtorna lättare än vid en akut sådan.

Kronisk bursit är inte ovanligt. Tillståndet ses vanligtvis hos unga vuxna och medelålders, sällan hos äldre.

Annons
Annons

Symtom

Oftast känns smärtorna av på sidan av axelleden och ibland strålar de ned över framsidan på armen. Smärtorna märks normalt endast när man är i aktivitet och har ofta funnits där under lång tid. Ovana rörelser och belastning kan leda till att inflammationen blossar upp ibland, och kan under en kort tid vara nattliga.

Orsak

Orsaken till inflammationen är ofta okänd. Vissa menar att kronisk bursit och så kallad tendinopati (inflammation i axelmuskulatur) är likartade tillstånd som kommer ihop, vissa menar att det är helt olika saker.

Tillståndet kan förekomma efter överbelastning och skada, slag eller stöt. Faktorer som gör en utsatt för att utveckla kronisk bursit i skuldergördeln är arbete över axelhöjd och användning av tryckluftsborr. Ibland verkar tillståndet uppkomma efter en mindre skada, men ganska ofta verkar det vara spontant utan att man kan härleda det till något särskilt.

Annons
Annons

Diagnos

Beskrivning av ens symtom och vad som kan ha förorsakat besvären är viktig information när diagnosen ska ställas. Därutöver är en klinisk undersökning som läkaren utför viktig för att kunna diagnostisera. Om läkaren är osäker på diagnosen kan det vara aktuellt att bedöva olika strukturer i skulderleden. Om smärtorna då upphör, tyder det på att inflammationen sitter i den struktur där läkaren sprutade in bedövning.

Om tillståndet sitter i en längre tid så kan röntgen vara aktuellt, det beror lite på hur smärtorna beter sig. Ibland kan man då se kalk bland mjukdelarna i axeln. Kalk brukar så småningom försvinna av sig själv. Ibland utförs det MR-T av axeln.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att lindra smärtan. Man ska använda armen fritt inom smärtgränsen. Man bör undvika att lyfta armen över axelhöjd, eftersom det leder till att slemsäckarna kläms ihop. Det gör ont och underhåller inflammationen.

Den mest effektiva metoden att behandla kronisk bursit i axelleden är insprutning av kortison. Det är inflammationsdämpande och smärtlindrande och kombineras gärna med lokalbedövning i slemsäckarna. Sådan behandling kan upprepas upp till tre gånger med en till två veckors mellanrum.

Värktabletter är ett alternativ, men ger sällan mer än tillfällig lindring.

I kroniska fall kan det vara aktuellt med långvarig fysioterapi. Operation kan vara aktuell i långdragna eller svårare fall för att förhindra att slemsäckarna kläms ihop.

Prognos

Besvären kan utvecklas långsamt och kan hålla i sig i en låggradig form i flera år. Dock verkar kortisoninjektioner fungera bra.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.