Fakta | Leder & muskler

Kronisk inflammation i slemsäcken i skulderleden


Uppdaterad den: 2012-11-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är kronisk bursit i skuldergördeln?

Kronisk bursit i skuldergördeln är en ihållande inflammation i slemsäckar i skuldran. Slemsäckarna ligger mellan senorna och kan vid inflammation svullna upp och ge smärtor. Smärtorna är på sidan av skuldergördeln och ibland strålar de ned över framsidan på armen. Smärtorna märks normalt endast när man är i aktivitet och har ofta funnits där under lång tid. Arbete och belastning kan leda till att inflammationen blossar upp. Då kan smärtorna även vara nattliga.

Kronisk bursit är inte ovanlig. Tillståndet ses vanligtvis hos unga vuxna och medelålders, sällan hos äldre.

Orsak

Orsaken till inflammationen är ofta okänd. Tillståndet kan förekomma efter överbelastning och skada, slag eller stöt. Faktorer som gör dig utsatt för att utveckla kronisk bursit i skuldergördeln är arbete över axelhöjd och användning av tryckluftsborr.

Annons
Annons

Hur diagnostiseras tillståndet?

Din läkare kommer att utföra en grundlig undersökning av skuldran. Din beskrivning av symtomen och vad som kan ha förorsakat besvären är också viktigt när diagnosen ska ställas. Om läkaren är osäker på diagnosen kan det vara aktuellt att bedöva olika strukturer i skulderleden. Om smärtorna då upphör, tyder det på att inflammationen sitter i den struktur där läkaren sprutade in bedövning.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att lindra smärtan. Du ska använda armen fritt inom smärtgränsen. Du bör undvika att lyfta armen över axelhöjd, eftersom det leder till att slemsäckarna kläms ihop. Det gör ont och underhåller inflammationen.

Den mest effektiva metoden att behandla kronisk bursit i skulderleden är insprutning av kortison. Det är inflammationsdämpande och smärtlindrande och kombineras gärna med lokalbedövning i slemsäckarna. Sådan behandling kan upprepas upp till tre gånger med en till två veckors mellanrum.

Annons
Annons

Värktabletter är ett alternativ, men ger sällan mer än tillfällig lindring.

I kroniska fall kan det vara aktuellt med långvarig fysioterapi. Operation kan vara aktuell för att förhindra att slemsäckarna kläms ihop.

Prognos

Besvären utvecklar sig som regel långsamt och kan hålla i sig i flera år.


Annons
Annons
Annons