Knäskålsfraktur
Knäskålen
Knäskålen (patella) är ett litet ben som ligger på framsidan av knäet. Knäskålen är en förstärkning av senan till de kraftiga musklerna på lårets framsida, knästräckarna.
Frakturer i knäskålen är relativt ovanliga och de benämns som längsgående frakturer, tvärgående frakturer, slitfrakturer eller krossfrakturer.
Skademekanism
Knäskålsfrakturer kan uppstå vid fall på knäet eller vid kraftig böj i knäet. Någon gång kan kraftiga belastningar av lårmusklerna vara tillräckligt, till exempel vid hoppning.
Frakturer i knäskålen medför kraftiga smärtor i knäet. Ofta är det svullet omkring leden och området kan bli rött och smärtsamt. Det är svårt att röra knäleden, framförallt att sträcka ut leden.
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
Diagnos
För att se om det är en fraktur och eventuellt var den sitter tas röntgenbilder.
Behandling
De minsta knäskålsfrakturerna kan behandlas med gips eller skena. Syftet är att hålla knäleden stilla så att benet läker ihop bra. Gipset läggs från låret till fotleden och måste som regel sitta i fem till sex veckor. Efter denna period tas nya röntgenbilder för att kontrollera att skadan har läkt.
Större frakturer växer inte alltid ihop med enbart gipsbehandlig. Det kan då bli nödvändigt att operera för att sätta ihop benbitarna. Efter operationen kan det vara nödvändigt att stabilisera knäleden i tre till sex veckor med gips. Om frakturen är stabil efter operationen behövs inte gips. Man kan då börja att röra knäet efter några dagar. Viktbelastning på rakt knä tillåts, men inte på böjt knä.
När ett eventuellt gips har tagits bort är lårmusklerna ofta försvagade. För att undvika framtida besvär med stelhet och smärta är det därför viktigt att utföra träningsövningar under en tid framöver. Ofta är aktuellt att få hjälp av en fysioterapeut under denna fas.
Komplikationer och prognos
Om benet växer ihop bra uppstår sannolikt få eller inga besvär i efterhand. Vissa personer kan få lite besvär med stelhet och smärtor, men detta kan motverkas av en bra uppträning.