Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Knäskålsfraktur

Fraktur på knäskålen uppstår oftast hos unga män efter ett direkt slag eller hos äldre kvinnor efter ett fall. Prognosen är god.


Uppdaterad den: 2023-09-21

Annons

Vad är knäskålsfraktur?

Knäskålen (patella) är ett trekantigt ben som sitter på knäets framsida. Knäskålens huvudfunktion är att bidra till sträckfunktionen i knäleden. På knäskålens övre del fäster quadricepssenan. Quadricepsmuskeln är den stora muskelgruppen som sitter på framsidan av låret. På nedre delen av knäskålen fäster patellarsenan. 

Fraktur på knäskålen (patellafraktur) är relativ ovanlig.Det ses främst hos unga män eller äldre kvinnor med benskörhet men kan förekomma i alla åldrar.

Annons
Annons

Symtom

Knäskålsfraktur medför kraftiga smärtor i knäet, leden blir svullen och det kan vara svårt att sträcka och böja i knäleden. 

Orsak

Knäskålsfrakturer (patellafrakturer) kan uppstå vid fall på knäet, vid en kraftig knäböjning eller direkt våld mot knäet. Högenergitrauma, som till exempel trafikolycka, kan leda till direkt våld mot knäet. 

Annons
Annons

Diagnos

För att ställa diagnosen görs en röntgenundersökning av knäet och knäskålen. Röntgenbilderna visar om och var det finns fraktur. Ibland kan man behöva komplettera med datortomografiundersökning för att få en mer detaljerad bild av frakturen. Andra frakturer på lårben och underben kan ge liknande symtom som fraktur på knäskålen.

Behandling av knäskålsfraktur

Behandlingen beror på om frakturen är längsgående eller tvärgående och om skelettdelen ligger korrekt. Längsgående frakturer behandlas utan ortos med minskad aktivitet i tre till sex veckor. 

Tvärgående frakturer där frakturdelen ligger korrekt kan behandlas med ortos eller gips som fixerar knäleden i två veckor.  

Kirurgisk behandling kan bli aktuellt om frakturdelen inte ligger korrekt eller om det finns flera frakturdelar. Efter operation immobiliseras knäet i fyra veckor. Långsam mobilisering av knäet görs de nästföljande veckorna. Man ska duscha med ortosen på och man kan belasta benet med hjälp av kryckkäppar.  

Fysioterapi och rörelseträning är en viktig del av behandlingen och minskar risken för att stelhet och nedsatt rörlighet i knäet uppstår. 

Prognos

Prognosen är vanligen god. Det kan ta tid att uppnå full kontroll av knäleden. Den förväntade rehabiliteringstiden är nio till tolv månader.

Komplikationer som kan uppstå är nedsatt rörlighet eller stelhet i knäleden. Ibland kan skruvar och annat material som använts för att fixera skelettdelarna orsaka irritation och besvär. Patellofemoral artros (förändringar på ledytorna mellan knäskålen och lårbenet) är en känd komplikation efter knäskålsfraktur.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.