Instabil vrist
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
Vad är instabil vrist?
Instabil vrist är en vrist med en konstant tendens till stukningar, det vill säga stukningar eller översträckningar. Det är ett vanligt tillstånd.
När skadan uppstår
Man kan känna att vristen sviktar under belastning, speciellt vid bollspel eller när man rör sig i ojämn terräng. Det uppstår en svullnad antingen omedelbart eller inom några timmar, och smärta i vila som ökar vid belastning av vristen. Efter några timmar kan det uppstå missfärgning på grund av blodutgjutningar runt leden.
Symtom på sikt
Efter avslutad skada har många en instabil vrist och det är lätt att stuka sig igen.
Orsak
Ligament, ledkapslar och muskler är ansvariga för stabiliteten i fotleden. Instabil vrist orsakas oftast av en tidigare ruptur av ledband i vristen, som inte har läkt tillräckligt bra. Vid stukning blir ligament och ledkapsel uttänjda. Små blödningar kan uppstå i kapsel och ligament, som utlöser en inflammatorisk reaktion. Instabiliteten kan i sällsynta fall bero på medfödda tillstånd med ett ökat rörelseomfång.
Lider du av någon form av smärta?
Du är inte ensam. Här kan du läsa, ställa frågor, diskutera och söka stöd i gemenskapen kring att ni alla har erfarenhet av smärta. Välkommen in!
Hur diagnostiseras tillståndet?
Sjukdomshistorien är oftast typisk och ger diagnosen. Läkaren kommer att se och känna efter de typiska tecknen på stukningar och försöka att utesluta fraktur. Vid instabil vrist är rörligheten ökad (utom i akuta stukningar där smärta och svullnad hindrar rörligheten). Stabilitetstest (läkaren drar i fotleden) kommer vid skadade ligament att visa instabilitet i vristen. Röntgen av vristen är användbart både för diagnos av instabil vrist och för att utesluta fraktur.
Behandling
Målet med behandlingen är att minska återkommande stukningar. Det är viktigt att undvika utlösande faktorer (till exempel fotboll och löpning i ojämn terräng). Du bör välja skor med bred häl och hög och stel hälkappa. Använd bandage eller tejpa vristen vid fysisk aktivitet. Antiflogistika är smärtlindrande och inflammationsdämpande läkemedel som kan användas under några dagar vid akuta stukningar. Fysioterapi med balansträning och muskelträning kan vara tillräckligt. Stabiliserande vristoperation ger ofta goda resultat vid kvarvarande besvär.
En av de viktigaste delarna i träningen är användning av balansbräda. Det bidrar till att stärka fotleden så att risken för nya stukningar inte är större än för personer utan tidigare stukning.
Netdoktor Aktiv patient: Här får du hjälp att kräva den vård du behöver »
Prognos
I grund och botten har en person som har varit utsatt för stukning fem gånger ökad risk för nya stukningar. Användning av balansbräda eliminerar denna ökade risk.
För övrigt förbättras tillståndet för de flesta med tiden. De allra flesta har en bra effekt av antingen fysioterapi eller, i extrema fall, kirurgi.