Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Slemsäcksinflammation (bursit) i armbågen - svullen armbåge

Inflammation i armbågens slemsäck ("studentarmbåge") är ett ganska vanligt tillstånd som i många fall inte är smärtsamt och går över av sig själv.


Uppdaterad den: 2019-12-03
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är slemsäckinflammation i armbågen?

En bursa är en geléliknande påse, en slemsäck, som i vanliga fall innehåller en liten mängd ledvätska. Bursor finns på många platser i kroppen och brukar ligga mellan en sena och antingen ben eller hud. Den skyddar mot friktion och rörelser av intilliggande strukturer. Bursan fungerar helt enkelt som smörjmedel, lite som olja på cykelkedjan.

Det finns mer än 150 slemsäckar i kroppen, där vissa ligger djupt ner i kroppen och vissa nära huden. Olekranonbursit är en inflammation i slemsäcken (bursan) på sträcksidan av armbågen, det vill säga utsidan/baksidan av armbågen.

Inflammation i slemsäcken i armbågen är ett relativt vanligt tillstånd.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Symtom

Vid en inflammation i slemsäcken blir bursan större, lite som en påse, vid armbågen. Oftast ger det inget mer obehag än svullnad, men ibland känner man tryck- och ömhetskänsla. Besvären förvärras då om man böjer armbågen. Vid bakterieinfektion blir svullnaden dessutom röd och varm.

Orsak

Slemsäcken i armbågen kan svullna upp som en följd av skada (stöt, slag). Det kan också ske efter ihållande irritation, som när man ständigt stöder sig på armbågen under arbete, eller vid läsning (så kallad "studentarmbåge"). Inflammationen kan också bero på bakterier. Man är speciellt utsatt för en sådan bakterieinfektion om man har skrubbsår, eksem eller psoriasis på armbåge eller underarm. Dessutom kan tillståndet uppstå på grund av reumatiska besvär som reumatoid artrit (RA) och giktartrit.

Diagnos

Man undersöker armbågen. Diagnosen är i dessa fall lätt att ställa eftersom symtomen är väldigt typiska, och då behövs inga prover tas eller röntgenundersökningar göras.

Annons
Annons

Vid infektion händer det att läkaren tar ett bakterieprov, och vid misstanke om underliggande reumatisk sjukdom tas också speciella blodprover.

Behandling

Syftet med behandlingen vid slemsäcksinflammation i armbågen är att lindra smärtan och att behandla en eventuell infektion. Det är viktigt att man själv ser till att undvika tryck och irritation av slemsäcken genom att byta/variera arbetsställning och genom att använda armbågskuddar.

Oftast räcker ovanstående tips för att tillståndet ska gå över av sig själv, men ibland kan mer behandling av inflammationen behövas.

Om inte avlastning av armbågen hjälper, eller om det är besvärande med stramhet och utspändhet, kan man tömma slemsäcken på vätska. Efteråt bör man ha ett stödband på ett tag för att det inte direkt ska återbildas vätska. Hos vissa kommer besvären tillbaka, och då kan man tömma igen eller ibland, spruta in lite kortison för att det ska produceras mindre mängd vätska. 

I sällsynta fall kommer besvären tillbaka så ofta att man till sist opererar bort slemsäcken, men det är en ovanlig behandling.

Hos personer med bakterieinfektion i bursan kan man både tappa slemsäcken och behandla med antibiotika. Infektion i slemsäcken är dock mycket ovanligt. 

Prognos

I de flesta fall går svullnaden i armbågen ned av sig själv. Risken för återfall är dock stor.


Annons