Fakta | Leder & muskler

Inflammation i slemsäcken i armbågen


Uppdaterad den: 2013-01-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är olekranonbursit?

Inflammation i slemsäcken i armbågen är ett relativt vanligt tillstånd. Olekranonbursit är en inflammation i slemsäcken (bursa) på sträcksidan, det vill säga utsidan/baksidan av armbågen. Vid en sådan inflammation i armbågen uppstår det under loppet av kort tid en inflammation i området som ger tryck- och ömhetskänsla. Besvären förvärras om man böjer armbågen. Vid bakterieinfektion blir svullnaden dessutom röd och varm.

Orsak

Slemsäcken i armbågen kan svullna upp som en följd av skada (stöt, slag). Det kan också ske efter ihållande irritation, som när man ständigt stöder sig på armbågen under arbete, eller vid läsning (studentarmbåge). Inflammationen kan också bero på bakterier. Man är speciellt utsatt för en sådan bakterieinfektion om man har skrubbsår, eksem eller psoriasis på armbåge eller underarm. Dessutom kan tillståndet uppstå på grund av reumatiska besvär som reumatoid artrit (RA) och giktartrit.

Diagnos

Läkaren undersöker armbågen. Diagnosen är i dessa fall lätt att ställa eftersom symtomen är väldigt typiska. Vid infektion händer det att läkaren tar ett bakterieprov, och vid misstanke om underliggande reumatisk sjukdom tas också speciella blodprover.

Annons
Annons

Behandling

Syftet med behandlingen är att lindra smärtan och att behandla en eventuell infektion. Det är viktigt att du själv ser till att undvika tryck och irritation av slemsäcken genom att byta/variera arbetsställning och genom att använda armbågskuddar.

Steroidinjektioner i slemsäcken kan användas som behandling vid icke infektiös inflammation och fungerar då smärtstillande och inflammationsdämpande. Antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som verkar på samma sätt ges av och till, men är inte lika effektivt som steroidinjektioner. Vid bakterieinfektion är behandlingen antibiotika.

I den mest smärtsamma fasen bör du hålla armen i en förbandsduk (mitella). Om inflammationen inte går över, kan det bli aktuellt att tappa (tömma) slemsäcken med en spruta. Ofta sväller slemsäcken snabbt upp igen, och tappningen måste göras om. Successivt minskar vätskemängden i slemsäcken så att tillståndet går över.

Annons
Annons

Vid bakterieinfektion eller upprepade inflammationer kan slemsäcken tas bort kirurgiskt.

Prognos

I de flesta fall går svullnaden ned av sig själv. Risken för återfall är dock stor.


Annons
Annons
Annons