Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Inflammation i slemsäcken i armbågen

Inflammation i armbågens slemsäck är ett ganska vanligt tillstånd som i många fall inte är smärtsamt och går över av sig själv.


Uppdaterad den: 2019-12-03
Sakkunnig: Athena Adeli, Läkare, legitimerad läkare och medicinsk redaktör på Bonnier Healthcare

Annons

Vad är olekranonbursit?

En bursa är en geléliknande påse, en slemsäck, som i vanliga fall innehåller en liten mängd ledvätska. Bursor finns på många platser i kroppen och brukar ligga mellan en sena och antingen ben eller hud. Den skyddar mot friktion och rörelser av intilliggande strukturer. Bursan fungerar helt enkelt som smörjmedel, lite som olja på cykelkedjan.

Det finns mer än 150 slemsäckar i kroppen, där vissa ligger djupt ner i kroppen och vissa nära huden. Olekranonbursit är en inflammation i slemsäcken (bursan) på sträcksidan, det vill säga utsidan/baksidan av armbågen.

Inflammation i slemsäcken i armbågen är ett relativt vanligt tillstånd.

Annons
Annons

Symtom

Vid en inflammation i slemsäcken blir bursan större, lite som en påse, vid armbågen. Oftast ger det inget mer obehag än så, men ibland känner man tryck- och ömhetskänsla. Besvären förvärras då om man böjer armbågen. Vid bakterieinfektion blir svullnaden dessutom röd och varm.

Orsak

Slemsäcken i armbågen kan svullna upp som en följd av skada (stöt, slag). Det kan också ske efter ihållande irritation, som när man ständigt stöder sig på armbågen under arbete, eller vid läsning (studentarmbåge). Inflammationen kan också bero på bakterier. Man är speciellt utsatt för en sådan bakterieinfektion om man har skrubbsår, eksem eller psoriasis på armbåge eller underarm. Dessutom kan tillståndet uppstå på grund av reumatiska besvär som reumatoid artrit (RA) och giktartrit.

Annons
Annons

Diagnos

Man undersöker armbågen. Diagnosen är i dessa fall lätt att ställa eftersom symtomen är väldigt typiska, och då behövs inga prover tas eller röntgenundersökningar göras.

Vid infektion händer det att läkaren tar ett bakterieprov, och vid misstanke om underliggande reumatisk sjukdom tas också speciella blodprover.

Behandling

Syftet med behandlingen är att lindra smärtan och att behandla en eventuell infektion. Det är viktigt att man själv ser till att undvika tryck och irritation av slemsäcken genom att byta/variera arbetsställning och genom att använda armbågskuddar.

Oftast räcker ovanstående tips för att tillståndet ska gå över av sig själv, men ibland kan mer behandling behövas.

Om inte avlastning hjälper, eller om det är besvärande med stramhet och utspändhet, kan man tömma slemsäcken på vätska. Efteråt bör man ha ett stödband på ett tag för att det inte direkt ska återbildas vätska. Hos vissa kommer besvären tillbaka, och då kan man tömma igen eller ibland, spruta in lite kortison för att det ska produceras mindre mängd vätska. 

I sällsynta fall kommer besvären tillbaka så ofta att man tillsist opererar bort slemsäcken, men det är ovanligt.

Hos personer med bakterieinfektion i bursan kan man både tappa slemsäcken och behandla med antibiotika. Infektion är dock mycket ovanligt. 

Prognos

I de flesta fall går svullnaden ned av sig själv. Risken för återfall är dock stor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons