Fakta | Leder & muskler

Hammartåoperation


Uppdaterad den: 2013-03-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Rutinerna vid en operation för hammartå kan variera något från sjukhus till sjukhus. I stora drag går det till så som vi beskriver här, men om du får annan information om vilka rutiner som gäller vid ditt sjukhus, är det den informationen som gäller.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är hammartå?

Hammartå

Hammartå är en felställning i en eller flera tår (se bilden). Tårna består av tre leder: grundleden innerst, mittleden och ytterleden. Vid hammartår är mittleden böjd nedåt, medan grundleden och ytterleden är sträckta. Tårna intill stortårna är de som oftast drabbas. Tillståndet förekommer vanligen på båda fötterna. Det förekommer smärtor och förhårdnader under tårnas grundleder och över de övriga lederna. Smärtorna utlöses ofta av tryck mot hammartårna, som vid användning av för trånga skor och vid löpning. Det kan ofta vara svårt att hitta skor som passar. Tillståndet är vanligt bland äldre.

Operationsmetoder

Ingreppet utförs i regel som dagkirurgi. Det betyder att du kommer till sjukhuset vid den angivna tidpunkten och åker hem så snart ingreppet är utfört. Du blir opererad under lokalbedövning. Det finns olika operationsmetoder för detta tillstånd. Det vanligaste är att man tar av en liten bit av benet i tån. Foten blir inte gipsad, men i vissa fall spjälas den aktuella leden med en tunn stålpinne. Denna tas bort efter fyra till sex veckor. Stygnen tas bort på vårdcentralen efter cirka två till tre veckor, om ingenting annat har överenskommits.

Annons
Annons

Efter operationen

Du måste vara beredd på en viss smärta efter operationen. Använd smärtstillande enligt anvisningarna.

Det är en fördel att röra på sig efter ingreppet. Smärtorna avgör hur mycket du orkar. Samtidigt behöver du som nyopererad ta det lugnt och vila. För att förhindra svullnad och förvärrad smärta är det rekommenderat att du sitter högt med benet. När du är uppe och går kommer du att märka en sprängande känsla i foten, vilket är normalt. Du ska inte gå som vanligt på foten utan lägga tyngden på hälen.

Undvik att få vatten i såret. Packa in foten i plast när du duschar för att undvika att bandaget blir vått. Om bandaget ändå blir vått ska det bytas för att förebygga infektion.

Annons
Annons

Några råd

Ta kontakt med läkare om:

Du har smärtor som inte lindras av smärtstillande tabletter, eller om smärtorna inte avtar efter två till tre dagar.

Om såret ser rött och inflammerat ut och du får feber.

Se till att du har smärtstillande hemma, till exempel receptfria preparat, som paracetamol. Kom ihåg att du ska ha benet högt när du vilar.