Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fotroten ur led

Något av fotrotens sju ben kan hamna ur led vid skador som fall på nedåtvinklad framfot och slag eller klämning av framfoten. Ofta finns en fraktur med som en del av skadan.


Uppdaterad den: 2023-07-04

Annons

Vad är fotroten ur led?

Fotroten med bakfotens och mellanfotens ben sedda från sidan

Fotroten (tarsus) består av sju ben som sitter i bakfoten och mellanfoten. I bakfoten finns hälbenet (calcaneus) och språngbenet (talus). Mellanfoten är den del av foten som sitter mellan ankeln och tårna. Mellanfoten består av båtbenet (naviculare), tärningsbenet (cuboideum), tre kilformade ben, de så kallade cuneiformebenen. Ovan beskrivna sju ben bildar fotroten.

När fotroten går ur led kan det bero en fraktur på något eller några av metatarsalbenen.

Annons
Annons

Symtom

Symtomen är smärta, svullnad och svårt att stödja på foten. 

Orsak

Skadan uppstår vid fall på nedåtböjd framfot eller vid slag mot/klämning av framfoten. Ofta finns en fraktur med som en del av skadan.

Annons
Annons

Diagnos

Vid undersökning bedöms smärta över benstrukturer, instabilitet, blodcirkulation och nervfunktioner i foten.

Röntgen bekräftar diagnosen. Ofta behövs även datortomografiundersökning för att få en mer detaljerad bild av skadan.

Behandling

Direkt efter skadan ska man ligga ner och hålla benet högt. Det är bra att kyla ner skadan med ispack. Det är viktigt att snabbt få fotens ben på plats för att undvika tryckskador på senor, muskler och hud. Ibland blir det en blödning innanför muskelhinnor, så kallat kompartmentsyndrom, som kan skada strukturer genom ökat tryck som leder till syrebrist i vävnader. Då behövs akut operation för att lätta på trycket.

Behandlingen sedan beror på var frakturen sitter och om det finns felställningar. Ibland räcker det med gips under cirka två månader, men i andra fall behövs också operation.

Prognos

Många blir bra efter behandling och efter att foten läkt, men en del får kvarstående besvär med nedsatt rörlighet och smärta i foten. Då kan ibland steloperation minska besvären. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Andra frakturer i foten


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.