Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fotled, broskskada


Uppdaterad den: 2013-03-27

Annons

Vad är broskskada i fotleden?

Fotleden består av tre ben: de två benen i underbenet – skenbenet (tibia) och vadbenet (fibula) – samt språngbenet (talus) i foten. Ledytan mellan de tre benen är klädd med brosk. I samband med stukning av fotleden kan det uppstå skada både på brosket och benet – först och främst på talus, men även på tibia och fibula. Eftersom brosk har dålig förmåga att reparera sig självt kan detta ge ihållande besvär.

Tillståndet uppträder oftast hos personer som har stukat fotleden många gånger. Skadan kan dock också uppstå efter bara en sådan händelse – och vissa minns inte att det har hänt. Ihållande smärtor uppstår. Fotleden kan bli stelare, och vissa upplever att fotleden låser sig. En låsning kan innebära att en benbit har lossnat och kommit i kläm inne i leden (se även osteokondritis dissecans).

Annons
Annons

Diagnosen

Så länge du bara har ont är det inte alltid så lätt att ställa diagnosen. Om du däremot får en låsning blir misstanken stark. Diagnosen bekräftas med hjälp av en bildundersökning, antingen med magnetkamera eller datortomografi. I vissa fall gör ortopeden en artroskopi (titthålsundersökning av leden) både för att ställa diagnos och för att samtidigt behandla skadan.

Behandling

I de fall då det bara finns en broskskada, utan att någon benbit har lossnat, är behandlingen immobilisering med gipsad fotled i sex till åtta veckor. Om en benbit har lossnat måste du opereras. Kirurgen kommer då att antingen ta bort benbiten eller fästa den på dess rätta plats. Detta görs vanligtvis med artroskopi. Efter ingreppet måste fotleden immobiliseras med gips.

Efter gipsbehandlingen kan du gradvis öka belastningen på fotleden. Om du är idrottsutövare är det viktigt att du följer ett rehabiliteringsprogram som ökar belastningen över tid.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.