Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fingerskada, övningar

Efter en fingerskada är det viktigt att träna upp rörlighet och styrka.


Uppdaterad den: 2023-03-23

Annons

Varför är övningar viktiga?

Att träna upp ett skadat finger kan göra det starkare och lättare att röra på. Du ska emellertid inte börja med övningar innan sjukvårdspersonal har sagt att det är säkert att börja.

Annons
Annons

Vilka övningar?

Om sjukvårdspersonal ger sitt godkännande kan du försöka med följande övningar:

  • Öva upp rörligheten. Övningen bidrar till att räta ut fingret och få det till att röra sig lättare. Använd den friska handen till att långsamt sträcka och böja på det skadade fingret.
  • Fingersträckning. Den här övningen ska bidra till att göra det lättare att sträcka ut fingrarna. Lägg ned den skadade handen på ett bord med handflatan nedåt och fingrarna utsträckta. Lyft sedan ett finger i taget.
  • Greppträning. Den här övningen gör dina fingrar starkare. Övningen utförs genom att knyta handen och hålla den knuten i några sekunder. Du kan göra övningen med handen enbart, eller med exempelvis en liten boll som du klämmer.
  • Plocka upp saker. Den här övningen hjälper dig att kunna utföra aktiviteter du kunde utföra innan skadan uppstod, som att skriva eller knyta skosnörena. Övningen utförs genom att du plockar upp små saker som mynt eller knappar med det skadade fingret och tummen.
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.