Fingerskada, övningar
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Varför är övningar viktiga?
Att träna upp ett skadat finger kan göra det starkare och lättare att röra på. Du ska emellertid inte börja med övningar innan din läkare har sagt att det är säkert att börja.
Vilka övningar?
Om din läkare ger sitt godkännande kan du försöka med följande övningar:
- Öva upp rörligheten. Övningen bidrar till att räta ut fingret och få det till att röra sig lättare. Använd den friska handen till att långsamt sträcka och böja på det skadade fingret.
- Fingersträckning. Den här övningen ska bidra till att göra det lättare att sträcka ut fingrarna. Lägg ned den skadade handen på ett bord med handflatan nedåt och fingrarna utsträckta. Lyft sedan ett finger i taget.
- Greppträning. Den här övningen gör dina fingrar starkare. Övningen utförs genom att knyta handen och hålla den knuten i några sekunder. Du kan göra övningen med handen enbart, eller med exempelvis en liten boll som du klämmer.
- Plocka upp saker. Den här övningen hjälper dig att kunna utföra aktiviteter du kunde utföra innan skadan uppstod, som att skriva eller knyta skosnörena. Övningen utförs genom att du plockar upp små saker som mynt eller knappar med det skadade fingret och tummen.
Lider du av någon form av smärta?
Du är inte ensam. Här kan du läsa, ställa frågor, diskutera och söka stöd i gemenskapen kring att ni alla har erfarenhet av smärta. Välkommen in!
Hjälp oss öka kunskapen om sällsynta hälsotillstånd: Lever du själv med ett sällsynt hälsotillstånd eller är du närstående till något som gör det? Delta i enkätundersökning nu!