Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Benlängdsskillnad

Olika längd på benen är ett tillstånd som inte är helt ovanligt hos barn. Som regel rör det sig om små skillnader som inte kräver någon behandling eller som kan justeras med inläggssulor, men för vissa barn krävs operation.


Publicerad den: 2013-01-29

Annons

Vad är benlängdsskillnad?

Benlängdsskillnad innebär helt enkelt att höger och vänster ben är olika långa. De flesta av oss har en viss skillnad i längden på benen. Skillnader på upp till två centimeter behöver inte ha någon betydelse.

Men i vissa fall kan skillnaden ge obehag och besvär. Man kan utveckla haltande gång med stora bäckenrörelser. Barn kompenserar ofta för längdskillnaden genom att stå på tårna på den kortaste foten. Några kan ha ryggsmärtor. Tillståndet förekommer i första hand hos barn. Barn växer i etapper, därför är det vanligt med olika benlängd under uppväxtperioden. En riktig benlängdsskillnad ökar ofta under växtspurten i puberteten.

Annons
Annons

Orsak

Vanligtvis är orsaken okänd. Tillståndet kan vara medfött. Om orsaken är känd är det oftast tillväxtskivan (området där bentillväxt sker) i benet som är drabbad. Infektioner kan i vissa fall skada tillväxtskivan. Skador kan också inträffa på grund av tumörer, olika nerv- och muskelsjukdomar, tidigare brott genom tillväxtskivan, långvarig avlastning av benet samt vid vissa höftsjukdomar hos barn.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Om benen är olika långa blir bäckenet och ryggraden som regel skeva. Läkaren bedömer om benen är olika långa genom att titta om höftkammarna är i samma höjd. Man kan få ryggraden att rätas ut genom att lägga klossar under det kortaste benet så att längdskillnaden jämnas ut. Läkaren kan dessutom mäta längden på låren och knäna.

Blodprover behövs bara om man vill utesluta underliggande sjukdomar, vilket är sällsynt. Röntgenbilder av benen ger det noggrannaste måttet på benlängdsskillnaden. Dessutom är det ofta aktuellt att ta röntgenbilder av barnets hand för att bedöma skelettåldern. På så sätt kan man bedöma hur mycket mer barnet kommer att växa, och hur stor längdskillnaden kommer att vara när växtspurten i puberteten är över.

Annons
Annons

Behandling

Behandlingen beror på hur stor skillnaden är och eventuellt hur stora besvär barnet har.

0–1 cm

Ingen behandling behövs.

1–2 cm

På ett växande barn kan man överväga iläggssula eller påbyggnad av skon.

Över 2 cm

Olika alternativ bedöms av specialist: uppbyggning av skor, ingrepp som stoppar tillväxten i tillväxtzonen på det långa benet (epifysiodes), eventuell förkortningsoperation eller i sällsynta fall förlängning av benet.

Prognos

Små skillnader i benlängd på under 2 cm ger inte större ryggbesvär än vad som förekommer normalt i befolkningen. Benlängdsskillnad över 2 cm kan ge hälta och i vissa fall även ryggbesvär.

Prognosen för barn och ungdomar med benlängdsskillnad beror på graden av längdskillnad och valet av behandling. Även om operationer av benlängdsskillnad vanligtvis går bra kan det ibland uppstå komplikationer som inflammationer i benet, spänningar i muskulaturen, ledbesvär och skador på senor, muskler, nerver och blodkärl.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.