Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Armbåge, collum radii


Uppdaterad den: 2013-03-27
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Underarmen och collum radii

Armbågsleden sedd framifrån

Underarmen består av två ben: strålbenet (radius) på tumsidan och armbågsbenet (ulna) på lillfingersidan. Dessa två ben bildar leder med överarmsbenet i armbågen och med handrotsbenen i handleden. Benen hålls stadigt ihop av ledband. Se röntgenbilder av en normal armbågsled – framifrån och från sidan.

Brott i övre delen av radius, vid övergången till radiushuvudet (som bildar en led med överarmsbenet), är en inte ovanlig typ av benbrott hos barn.

Annons
Annons

Skademekanism

Skadan uppstår antingen vid fall på utsträckt arm eller vid direkta slag mot denna del av armbågen.

Diagnosen

Skadan ger omedelbart smärta, svullnad och nedsatt rörlighet. Vid undersökning är armbågen svullen. Den skadade anger smärtor på tumsidan av armbågen och är öm vid tryck på radiushuvudet. Det går inte att sträcka ut armbågen helt och det gör ont vid ut- och inåtvridning av underarmen. Läkaren måste försäkra sig om att det inte föreligger samtidig skada i axel- eller handleden.

Diagnosen bekräftas med röntgen.

Annons
Annons

Behandling

Målet med behandlingen är att få brottet att läka i rätt läge så att den skadade återfår normal funktion i armbågen. Behandlingen är utan operation om brottet är i rätt läge eller bara lite felställt, eller om läkaren kan trycka det i rätt läge igen (görs i narkos). Om läkaren inte klarar att få en felställd fraktur i rätt läge kan det bli aktuellt med operation.

Konservativ behandling

Om brottet är i rätt läge gipsas armen i en vecka med armbågen i 90 graders vinkel. Om brottet har en lätt felställning behålls gipset i två till tre veckor. Om läkaren behöver trycka benbrottet på plats får du en kortvarig narkos för att slippa smärtorna, och därefter gipsas armen.

Efter att gipset har tagits bort börjar du att försiktigt träna upp rörligheten. Undvik kraftig användning av armen de första två till tre månaderna. Rörligheten kommer som regel tillbaka fint, men i enstaka fall kan det ta flera månader.

Om brottet är i rätt läge räcker det med att utföra en röntgenkontroll en vecka efter skadan. De övriga brottyperna kontrolleras vanligen med röntgen en, två, tre och sex veckor efter skadan.

Operation

Vid misslyckat försök att få benbrottet i rätt läge övervägs operation. Man placerar då benbrottet i tillfredsställande läge och fäster det med ett stift – vanligen utan att låsa leden, eller att använda platta och skruvar. Gipsning, rehabilitering och kontroller är samma som vid konservativ behandling.

Prognos

Prognosen är vanligtvis god. Rörligheten i armbågen blir oftast bra, men det kan ta flera månader. Möjliga sena besvär är nedsatt rörlighet vid rotation underarmen, skador i leden som ger nedsatt rörlighet i armbågen, och hos barn tidig slutning av tillväxtzonen i radius, det vill säga att benet blir kortare än det annars skulle ha blivit.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons