Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Akut inflammation i axelledens slemsäckar

Inflammation i axelledens slemsäck kallas bursit och uppstår oftast utan särskild anledning.


Uppdaterad den: 2019-10-10

Annons

Vad är akut inflammation i skulderledens slemsäckar, bursit?

I axelleden finns flera slemsäckar som ligger mellan senorna. Av och till uppstår det en inflammation i slemsäckarna (bursit) i axelleden. Slemsäckarna svullnar upp, fylls med vätska och man får ont. Smärtorna utvecklas under kort tid och känns vid axelleden och framsidan av armen. Smärtorna är kraftiga även när armen är i vila, och om natten. Ofta är smärtorna så kraftiga att man inte kan sova. Man får problem att klä på sig, och att använda axelleden generellt.

Akut bursit är ett av de tillstånd i axeln som gör mest ont och det kan medföra stora besvär med användningen av axeln medan slemsäcken är inflammerad.

Bursit i axelleden är mindre vanligt än exempelvis muskelinflammationer eller kapsuliter, som också kallas frozen shoulder.

Annons
Annons

Symtom

Börjar oftast med smärta på utsidan av överarmen som når sin topp efter cirka två till tre dagar. I början är smärtan överst i armen, men tillståndet förvärras snabbt och man upplever konstanta smärtor både när armen används och när man vilar.

Orsak

Bursit i axelleden uppträder vanligtvis utan någon känd orsak. Vissa hävdar dock att tillståndet kan orsakas av överbelastning. Inflammationen som vi beskriver i denna text uppstår "sterilt", det beror inte på bakterier eller virus (däremot kan man få bursit orsakat av bakterier, men det är inte det tillståndet som beskrivs här). Det finns inga säkra riskfaktorer som anger att man är mer utsatt för att utveckla bursit i axelleden, även om man har sett tendenser att personer som redan har en inflammation i axeln lättare verkar få bursit också.

Annons
Annons

Diagnos

Sjukdomshistorien, alltså återgivandet av hur förloppet varit, ger stark misstanke om tillståndet. Läkaren utför först en undersökning av armen och axelleden, och din beskrivning av smärtan ger ofta läkaren bra hållpunkter för diagnosen. Blodprover påverkas inte vid detta tillstånd, men kan tas vid misstanke om och uteslutning av bakterieinfektion. Man kan ibland ge lokalbedövning i själva slemsäcken för att se om det hjälper. Om smärtan minskar är det ett starkt tecken på att slemsäcken orsakar besvären.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att lindra smärtorna och dämpa inflammationen. Det är viktigt att man vilar armen under akuta fasen, det vill säga i några dagar, därefter bör man komma igång med rörelser som ökar cirkulation och även kan ge smärtlindring. Man har också sett att nedkylning med is kan hjälpa i börja, exempelvis i tio minuter varje timme, för att dämpa inflammationen.

Det kan bli aktuellt att spruta in kortison i slemsäckarna. Det fungerar inflammationsdämpande och smärtstillande, och har vanligtvis mycket god effekt. Smärtstillande tabletter kan ges i tillägg till injektionerna, eller som enda behandling särskilt om det redan gått några dagar och den akuta fasen är över.

Prognos

Utan behandling kommer inflammationen normalt att bli mycket bättre efter två veckor, och läker helt på cirka sex veckor. Med tillräcklig behandling blir man omedelbart mycket bättre, och tillståndet går över på ett par dagar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.