Fakta | Leder & muskler

Akut inflammation i skulderledens slemsäckar


Uppdaterad den: 2012-11-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är akut inflammation i skulderledens slemsäckar?

I skulderleden finns flera slemsäckar som ligger mellan senorna. Av och till uppstår det en inflammation i slemsäckarna (bursit) i skulderleden. Slemsäckarna svullnar upp, fylls med vätska och man får ont. Smärtorna utvecklas under kort tid och är lokaliserade till skulderleden och framsidan av armen. Smärtorna är kraftiga också när armen är i vila samt om natten. Ofta är smärtorna så kraftiga att man inte kan sova. Patienten får problem att klä på sig, och att använda skulderleden generellt.

Bursit i skulderleden är inte ett ovanligt tillstånd.

Orsak

Bursit i skulderleden uppträder vanligtvis utan någon känd orsak. Vissa hävdar dock att tillståndet kan orsakas av överbelastning. Inflammationen kan i vissa fall bero på en bakterieinfektion, men vanligtvis rör det sig om ett sterilt irritationstillstånd. Det finns inga säkra riskfaktorer som anger att du är mer utsatt för att utveckla bursit i skulderleden.

Annons
Annons

Hur diagnostiseras tillståndet?

Läkaren utför först en undersökning av armen och skulderleden, och din beskrivning av smärtan ger ofta läkaren bra hållpunkter för diagnosen. Blodprover är normalt utan värde, men kan tas vid misstanke om bakterieinfektion. Det kan också bli aktuellt att tömma slemsäckarna med en spruta. Tömningen visar oftast på en klar vätska. Vid misstanke om infektion skickas vätskan på bakterieodling.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att lindra smärtorna och dämpa inflammationen. Det är viktigt att du vilar armen under akuta fasen, det vill säga i några dagar, därefter bör du komma igång med rörelser som ökar cirkulation och även kan ge smärtlindring. Det kan bli aktuellt att spruta in kortikosteroider i slemsäckarna. Det fungerar inflammationsdämpande och smärtstillande, och har vanligtvis mycket god effekt. Smärtstillande tabletter kan ges i tillägg till steroider, eller som enda behandling.

Prognos

Utan behandling kommer inflammationen normalt att bli mycket bättre efter två veckor, och läker helt på cirka sex veckor. Med tillräcklig behandling blir man omedelbart mycket bättre, och tillståndet går över på ett par dagar.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons