Vill lösa mysteriet med kronisk smärta

Trots att närmare var femte person lider av kronisk smärta vet forskare ganska lite om vad som orsakar smärttillståndet. Nu försöker den svenska läkaren Emmanuel Bäckryd hitta svaret på smärtans mekanismer.

Publicerad den: 2015-10-30
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

För att kunna utveckla effektivare läkemedel mot kronisk smärta måste man bättre förstå biologin bakom. Det är precis vad smärtläkaren Emmanuel Bäckryd vill ta reda på i sin nya avhandling.

Hans teori är att det läcker ut proteiner från ryggmärgen, och troligtvis kan man fastställa ”smärtans fingeravtryck” genom att analysera det särskilda proteinmönstret som uppstår i ryggmärgsvätskan.

– Det handlar inte om att mäta själva smärtupplevelsen, utan om att bättre förstå den biologi som ligger till grund för upplevelsen. Tänk om man i framtiden, i kontrast till dagens ”trial and error”-förfarande, skulle kunna skräddarsy smärtbehandlingen baserat på ett prov som visar vilken specifik smärtmekanism som förekommer i det enskilda fallet, säger Emmanuel Bäckryd i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Annons
Annons

Skillnad i proteinmönstret

I en av sina studier har han jämfört proteinmönstret i ryggmärgsvätskan mellan patienter som lider av kronisk smärta och friska individer. Då kunde han se att sju proteiner, av totalt 260, skilde sig mellan friska och sjuka personer.

– Det viktigaste av dessa proteiner ingår i renin-angiotensinsystemet. Detta system är av andra skäl högaktuellt inom smärtforskningen, och det är därför anmärkningsvärt att just ett protein inom det systemet ”dök upp” som huvudresultat vid en förutsättningslös jämförelse mellan friska och sjuka individer. Fyndet bekräftar att det man funnit vid djurförsök även kan tänkas vara av vikt hos människa.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar maria sölvegren 2015-10-30 20:38 (4 år sen)

    Hoppas verkligen komma närmare och hitta båt även för fantomsmärter.
    Kan akupunktur hjälpa ? eller bioenergi behandling ? Vad sejer du ?

  • Avatar 2015-10-31 21:18 (4 år sen)

    Jag förstår att det kan vara viktigt att förstå biologin bakom smärtupplevelsen. men medan det arbetas med det går det ju att minska smärtan, många gånger, genom traditionell och elle,r komplementär behandling. Så låt smärtpatienter få den vård som "biter" bäst på den enskilda individen. Var inte fyrkantiga i tänkandet!


Annons
Annons
Annons