Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vill lösa mysteriet med kronisk smärta

Trots att närmare var femte person lider av kronisk smärta vet forskare ganska lite om vad som orsakar smärttillståndet. Nu försöker den svenska läkaren Emmanuel Bäckryd hitta svaret på smärtans mekanismer.

Publicerad den: 2015-10-30

Annons

För att kunna utveckla effektivare läkemedel mot kronisk smärta måste man bättre förstå biologin bakom. Det är precis vad smärtläkaren Emmanuel Bäckryd vill ta reda på i sin nya avhandling.

Hans teori är att det läcker ut proteiner från ryggmärgen, och troligtvis kan man fastställa ”smärtans fingeravtryck” genom att analysera det särskilda proteinmönstret som uppstår i ryggmärgsvätskan.

– Det handlar inte om att mäta själva smärtupplevelsen, utan om att bättre förstå den biologi som ligger till grund för upplevelsen. Tänk om man i framtiden, i kontrast till dagens ”trial and error”-förfarande, skulle kunna skräddarsy smärtbehandlingen baserat på ett prov som visar vilken specifik smärtmekanism som förekommer i det enskilda fallet, säger Emmanuel Bäckryd i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Annons
Annons

Skillnad i proteinmönstret

I en av sina studier har han jämfört proteinmönstret i ryggmärgsvätskan mellan patienter som lider av kronisk smärta och friska individer. Då kunde han se att sju proteiner, av totalt 260, skilde sig mellan friska och sjuka personer.

– Det viktigaste av dessa proteiner ingår i renin-angiotensinsystemet. Detta system är av andra skäl högaktuellt inom smärtforskningen, och det är därför anmärkningsvärt att just ett protein inom det systemet ”dök upp” som huvudresultat vid en förutsättningslös jämförelse mellan friska och sjuka individer. Fyndet bekräftar att det man funnit vid djurförsök även kan tänkas vara av vikt hos människa.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-10-31 21:18 (8 år sen)

    Jag förstår att det kan vara viktigt att förstå biologin bakom smärtupplevelsen. men medan det arbetas med det går det ju att minska smärtan, många gånger, genom traditionell och elle,r komplementär behandling. Så låt smärtpatienter få den vård som "biter" bäst på den enskilda individen. Var inte fyrkantiga i tänkandet!

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-30 20:38 (8 år sen)

    Hoppas verkligen komma närmare och hitta båt även för fantomsmärter.
    Kan akupunktur hjälpa ? eller bioenergi behandling ? Vad sejer du ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.