Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Spikmatta lindrar de värsta smärttopparna

Annons

Spikmattan varken lindrar eller botar stress, sömnlöshet, ångest, depressioner eller kronisk smärta, men den kan dämpa den värsta smärtan när smärttopparna sätter in. Det visar en ny vetenskaplig studie som gjorts vid Karlstads universitet där spikmattans medicinska effekter har undersökts, rapporterar TT. &nbsp

Det är Anette Kjellgren, docent i psykologi, tillsammans med smärtläkaren Lena Werngren vid landstinget i Värmland, som ligger bakom den nya studien, samt patienter med långvarig muskelspänningssmärta. Många av dessa använde spikmattor sedan flera år tillbaka eftersom de tyckte att dem blev lugna och att de därmed svarade bättre på annan smärtbehandling. Då ett krav var att ingen av de deltagande patienterna skulle ha använt spikmattan tidigare ingick endast 35 patienter i den undersökta guppen.

– Eftersom det är svårt att få statistiskt säkerställda skillnader i en sådan liten grupp är resultatet imponerande. Spikmattan kapar smärttopparna. Vår hypotes är att med ett konkurrerande stimuli i det område man har ont i släcker det faktiskt ut smärta. Extrasmärtan man får filtrerar bort ursprungssmärtan, säger Kjellgren till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.