Smärta på bild kan ge bättre behandling

För första gången har smärta fångats på bild. Tekniken kan i framtiden ge läkarna nya möjligheter att ställa diagnoser på patienter med smärta utifrån en bild och även förbättra möjligheterna till behandling.

Publicerad den: 2015-02-18
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Det kan vara första gången patienten får ett påtagligt bevis för sitt lidande. Många smärtpatienter är missförstådda, säger smärtläkaren och professorn Torsten Gordh till Dagens Nyheter.

Smärta är ett paradoxalt problem, enligt Torsten Gordh. Samtidigt som smärta leder till en kostnad på 90 miljarder kronor årligen för sjukvård och förlorad arbetstid och problemen närmast kan liknas vid en folksjukdom syns i regel ingenting när patienten undersöks. Men nu har Gordh tillsammans med psykologer och andra experter lyckats ta bilder som visar var en patient har värk.

– Smärta är en upplevelse som hunger, kärlek eller hat. Det går inte att avbilda. Men vi kan se processer som har med smärtan att göra, säger han.

Annons
Annons

Bilderna har tagits med hjälp av en PET-kamera som visar var svagt radioaktiva ämnen hamnar i kroppen. Vissa substanser visade sig samlas just på platserna där värken satt. Hos en patient med whiplashskada framträdde färgen starkare vid nacken, en stukad fot ledde till en lysande ankel på bilden och bland patienter med tennisarmbåge lyste hela armen. Redan nu menar Torsten Gordh att metoden skulle kunna användas för att ställa diagnoser. Nackdelen är att prislappen ligger på 20 000 för en enda undersökning. Men trots allt tror han att forskarnas resultat kan leda till att läkare bättre förstår hur smärta fungerar och att man kan ta fram nya metoder för behandling av smärta. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-25 11:13 (5 år sen)

    det var bra då slipper man röntgas så många gånger.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-18 22:43 (5 år sen)

    Fantastiskt! Då kanske man slipper bli förlöjligad nästa gång man söker hjälp i sjukvården.


Annons
Annons
Annons