Inflammation kan ligga bakom kronisk smärta

Våra kroppar blir mer smärtkänsliga vid inflammationer. För personer som drabbas av kronisk smärta kan en knappt mätbar, kronisk inflammation i kroppen vara en del av förklaringen, visar ny forskning.

Publicerad den: 2015-06-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Många svenskar lider av kronisk smärta som läkarna inte hittar någon orsak till. Men kanske har forskarna kommit några steg närmare en förklaring. Hjärnforskaren Bianka Karshikoff vid Karolinska institutet har i sin doktorsavhandling valt att undersöka hur hjärnans system för smärtreglering påverkas av infektioner. Hon såg att försökspersonerna fick en lägre smärttröskel när immunförsvaret var aktiverat, rapporterar SVT.

– I kroniska smärttillstånd, som vi i dag inte har någon bra förklaring till så kan det finnas en inflammation i kroppen som är så liten att den knappt går att mäta, säger hon till SVT. 

Annons
Annons

Fler kvinnor än män utvecklar kronisk smärta. Det kan ha att göra med att kvinnor generellt sett har lägre smärttröskel än män. Därför blir också effekten vid en infektion mer märkbar hos kvinnor. 

Idag finns inga effektiva behandlingar mot en stor del av den kroniska smärtan, men Bianka Karshikoff tror att det nu kan bli ändring.

– Om man kan förstå hur en inflammation påverkar smärta, då kan vi kanske också utveckla nya sorters mediciner som behandlar inflammation och inte bara smärtan i sig.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-07-13 22:05 (13 månader sen)

  Ja intressant att det kan vara inflammation. Idag förstår man också att det vi stoppar i oss kan utlösa inflammation i kroppen (socker! t ex) o att det finns naturliga ämnen som är starkt antiinflammatoriska t ex honung, ingefära och ffa gurkmeja och som kan hjälpa till att få kroppen i bättre balans. Läkaren Helena Nyblom har skrivit om det, Maria Borelius mfl. Varför inte börja med att prova det?

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-11 20:39 (20 månader sen)

  Hej! Jag har i flera år nu haft smärta i ena höften och trott att det var artros men idag när jag fick kortison sade läkaren att det låg i senorna? Då blev jag rädd för det går ju inte att bota? Dessutom har jag fibromyalgi o artros i ena axeln. Jag är rädd att inte kunna röra mig mycket som jag brukar....

  Hoppas på svar om ev medicin eller behandling?

  Med vänlig hälsning Karin ????

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-31 18:54 (5 år sen)

  Jag har kronisk smärta i mina axlar. När jag var tvungen äta 2 olika sorters antibiotika var jag i stort sett smärtfri under tiden, sen kom värken tillbaka efter någon dag då jag slutat. Jag tror också på någon slags inflammation.

 • Avatar 2015-07-4 00:33 (5 år sen)

  Håller med Eva Lindberg - frågan "vad orsakar inflammation o hur uppstår den"är mest intressant. Dels så vet det mig som drabbad en f örklaring som gör själva fenomenet greppbart o begripligt. Då vet man också vad man har att förhålla sig till, vilka förutsättningar dom finns inför val man har i sin vardag. Misstroenden skulle minska, eftersom många har förutfattade meningar o tolkar ens situation utifrån dem. Med minskat misstroende skulle också många
  depressioner undvikas, eller åtminstone lindras, då självkänslan stärks när omgivningen tar ens situation på alvar o inte som något inbillat.. Ytterligare en fråga är "när blir de nya rönen förankrade hos läkare i praktiken " också. Där är det så viktigt att bemötandet blir utifrån ett gemensamt intresse av att få bukt med den värk som är sånt hinder för att klara sin daglia tillvaro o vardag.. Håller tummarna, hoppas o vill tro att dessa "kvinnosjukdomar" (som det tidigare har benämts på ett "seriöst sätt) får en högre prioriteringlista o på riktigt hanteras på ett professionellt sätt.... ♡

 • Avatar 2015-06-17 19:24 (5 år sen)

  Jag lider av en oförklarlig värk (är noggrannt undersökt). Konstigt nog kan ingen läkare förklara varför jag blir hjälpt av kortison. Detta skulle kunna vara en liten ledtråd till gåtan som begränsar mitt liv kraftigt just nu. Intressant!

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-06-4 14:55 (5 år sen)

  Jag är Bechterews reumatiker sedan 40 år tillbaka minst. Kramptillstånd i samtliga ryggmuskler och andningsmuskulatur, samt nacken. Stel i ryggen som en planka på morgonen.
  Det är en kronisk inflammation som orsakar dessa med medföljande kraftiga smärtor.
  Också ögonen drabbas av elaka iriter inflammationer i näthinnona.

  Efter att genom alla årtiondena ätit efterhand allt bättre läkemedel har jag provat allt.
  För 8 år sedan förskrev läkarna i Polen Klarin Perfekt ett rent naturmedel med kraftig antiinflammatorisk verkan. Det äter jag nu dagligen en kapsel.
  Alla mina symptom har försvunnit och jag klarar min Bechterews med 500 mg Naproszyn per dygn.
  Det är kombinationen av extrakt från blåbär + extrakt från tallbark som ger denna effekten. De förstärker varandra. Antocyaner + proantocyaner.
  När man förstår hur dessa verkar i kroppen kan man säkert slippa en massa onödiga medel som ger biverkningar av diverse slag.

  Men: detta är inte så intressant för läkemedelsindustrin om man kan ersätta en hel massa inkomstbringande läkemedel med naturmedel.
  Så den förhoppningen gick i graven för flera år sedan. >Trots övertygande resultat från flera studier.

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-3 13:54 (5 år sen)

  Det har jag misstänkt länge. Värktabletter har liten eller ingen effket. Om däremot jag tar medicinen Voltaren mår jag utmärkt.
  Men eftersom varken värktabletter eller Voltaren är en bra lösning får det bli alternativen liniment, massage, värme för att lindra smärtan.
  Frågan är ju varför inflammationerna uppstår.


Annons
Annons
Annons