Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny metod kan bota kronisk smärta

Annons

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är först med en ny behandling mot kronisk smärta. En patient som lider av kronisk smärta har blivit utrustad med en nervsimulator som ger smärtlindring beroende på hur han rör sig, skriver Dagens Medicin på nätet. Nervsimulatorn skickar elektriska impulser till ryggmärgen, vilket ger smärtlindring.

Ryggmärgsstimulering, så kallad Spinal Cord Stimulation, är en etablerad metod för att lindra smärta och har använts i 30 år. Stimulatorn i Göteborg har en inbyggs accelerometer som känner av patientens rörelser och anpassar smärtlindring efter det, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

Sahlgrenska universitetssjukhuset är, tillsammans med ett spanskt sjukhus, först i världen med att operera in den nya nervstimulatorn. Och hittills är såväl läkarna som patienten nöjd med resultatet. I ett pressmeddelande säger Kliment Gatzinsky, överläkare vid sjukhusets neurokirugiska klinik, så här:
– De lagrade objektiva uppgifterna om hur ofta läges- och aktivitetsförändringarna sker är mycket betydelsefulla uppgifter för mig som läkare och forskare. Jag får bättre förståelse för effekten av stimuleringen och därmed av hur stimuleringsbehovet ändras över tid.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-16 17:45 (8 år sen)

    Hej, skulle sån ryggmärgsstimulering hjälpa mig, har smärtor påg. starka cytostatika kurer, haft 2 cancer 1999 o 2012. Är pat på smärt centrum o äter massa starka mediciner. Metadon, Lyrica o cympalta, men är inte smärt fri. Är jätte trött på det här.

    Mv.Tiina


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.