Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Naprapatbehandling bra mot smärta

Annons

Vid nack- och ryggbesvär ger naprapatbehandling större smärtlindring än läkarråd om fysisk aktivitet och smärthantering. Det visar en svensk studie där totalt 400 personer medverkat. Det är främst kvinnor som deltagit i studien där de flesta länge har haft besvär med värk i nacke eller rygg eller bådadera.&nbsp

Vissa av deltagarna fick naprapatbehandling som bestod av manuell manipulation av ryggraden, massage och töjningsövningar. Övriga deltagare fick i stället råd om fysisk aktivitet och olika sätt att hantera smärta, en metod som läkare rekommenderas att följa och som visat sig vara en effektiv behandlingsmetod.

Studiedeltagarna fick före, under och efter behandlingen bedöma sina smärtbesvär. Studieresultaten visar att samtliga av patienterna blev bättre men förbättringarna var klart bättre i naprapatgruppen.
– Chansen till betydande smärtminskning var 30 procent större om man tillhörde naprapatgruppen, säger professor Eva Vingård vid Akademiska sjukhuset, till Uppsala Nya Tidning. Studien är genomförd vid Karolinska Institutet i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.