Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Multimodal rehabilitering minskar inte smärta

Annons

Multimodal rehabilitering hjälper inte mot smärta, men hjälper människor tillbaka i arbete. I en ny rapport har SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, granskat den vetenskapliga litteraturen om rehabilitering vid långvarig smärta. Multimodal rehabilitering innebär att den kombinerar psykologiska insatser, träning och andra metoder.
– När vi tittar övergripande på flera effektmått talar det för att multimodal rehabilitering innebär flera fördelar, säger Pernilla Åsenlöf, docent i sjukgymnastik vid Uppsala universitet och en av SBU: s sakkunniga.&nbsp&nbsp

Framför allt pekar utvärderingen på att denna rehabiliteringsform ökar förutsättningar för att patienter ska kunna återgå till arbete. Men samtidigt visar den nya sammanställningar att multimodal rehabilitering inter ger mer smärtlindrande effekt än mindre eller inga insatser. Resultaten gäller smärta i nacke, skuldror och ländrygg. Trots att underlaget inte längre ger stöd för att smärtan minskar med multimodala insatser anser SBU att det fortfarande finns stöd för sådana.&nbsp

Annons
Annons

Staten investerar stora belopp i denna behandlingsmetod vid smärta. SBU skriver att den relativt kostnadskrävande behandling som multimodala insatser innebär inte passar alla patienter med smärta. Och de menar att patienter som har lindrigare problem i stället kan få rehabilitering i primärvården.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.