Många äldre övermedicineras

En stor del av dagens äldre patienter får läkemedel mot sjukdomar som de inte har diagnostiserats för, vilket kan leda till skadliga effekter. Det visar en ny doktorsavhandling från Lunds universitet.

Publicerad den: 2015-05-11
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Läkemedelsanvändningen i Sverige kostar mycket pengar. Om man dessutom lägger till att en del patienter behöver vårdas inneliggande för att de blir sjuka av sina läkemedel så blir det en ännu större summa som staten måste stå för. Många gånger är det i onödan, patient och samhälle hade kunnat slippa drabbas av denna olägenhet, säger doktoranden Jessica Skoog vid Lunds universitet till TV4 Nyheterna.

I hennes studie ingick 78 000 äldre patienter och det visade sig att 55 procent medicinerades mot sjukdomar som de inte hade diagnostiserats för. Det gällde bland annat läkemedel mot magsår, psykiska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Den onödiga medicineringen kan öka riskerna för biverkningar eller att läkemedlen tar ut varandra vilket gör patienten ännu sämre, påpekar Jessica Skoog.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar anna maris 2015-05-17 04:14 (4 år sen)

  Så äntligen har vetenskapen tagit reda på vad vi vetat sedan länge, att gamla över medicineras, vissa äldre har runt tio eller fler mediciner, ibland får de mediciner som motverkar bieffekter av mediciner, det verkar som om många läkare väljer att skriva ut medicin hellre än att hitta den underligande orsaken. Lite oj mår du dåligt ät det här pillret, hjälpte det inte? Fortsätt äta pillret och ta även detta så kanske det hjälper

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-05-17 18:26 (4 år sen)

  Har läst att 30% av akutfallen vid mottagningarna består av biverkningar från läkemedel och kräver inläggning som oftast.
  Det är ju bedrövligt och borde kunna undvikas i de flesta fall säkerligen.
  Många äldre intagna på diverse äldreboenden övermedicineras nästan alltid. Ingen bryr sig om att revidera deras egentliga nuvarande behov.
  Det har påträffats dem som haft fler än 15 olika läkemedel, och blivit sängbundna, aptitlösa och apatiska.
  Så man tog bort merparten vid revision med hjälp av apotekare så blev personerna friska igen .
  Otroligt är ordet, även att personalen inte reagerar på sådant här utan fortsätter utan att ifrågasätta.


Annons
Annons
Annons