Inopererad pump kan minska nervsmärtor

En ny typ av smärtstillande teknik ger hopp åt alla som lider av svåra kroniska nervsmärtor. Med en pump som opereras in i kroppen skickas smärtstillande signalsubstanser direkt till stället där smärtan sitter.

Publicerad den: 2015-05-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Runt sju procent av världens befolkning lider av nervsmärtor. Problemet har länge gett forskarna huvudbry, eftersom inga förändringar syns i kroppen som förklarar varför smärtan håller i sig även efter att skadan har läkt. Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har nu konstruerat en elektroniskt styrd pump som skickar ut gaba, en av kroppens egna smärtstillande signalsubstanser. Genom att operera in jonpumpen i kroppen kan den hindra smärtsignalerna från att nå hjärnan, så att vi inte upplever smärtan.

– Jonpumpen kan liknas vid en pacemaker, fast för smärtlindring, säger professor Magnus Berggren i ett uttalande på Linköpings universitets hemsida.

Annons
Annons

– Det unika här är att vi använder organisk elektronik för att skicka kroppsegna kemiska signaler. De organiska materialen accepteras lätt av kroppen eftersom de kommunicerar på samma vis – med laddade joner, säger Daniel Simon, en av forskarna bakom den nya tekniken.

Än så länge har tekniken bara testats på råttor, med positiva resultat. Enligt tidningen Vårdfokus tror forskarna att jonpumpen kan börja användas på människor om fem till tio år. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons