Hjärnträning ska hjälpa patienter med långvarig smärta

En ny metod som går ut på att patienter ska få hjärnträning mot långvarig smärta introduceras nu i Sverige. – Av allt jag lärt mig under drygt 30 år som sjukgymnast så finns det inget som jag blivit så entusiastisk över som detta, säger fysioterapeuten Hélène Hallström till tidningen Dagens Medicin.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-14
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Patienter som lider av långvarig smärta och svår smärta kan nu erbjudas tankegympa och spegelterapi enligt den nya metoden Graded Motor Imagery, GMI, som utvecklats i Australien och som nu introduceras i Sverige.

GMI-behandling mot långvarig smärta

Metoden bygger på kunskap om hur rörelsesekvenser byggs upp genom hjärnans olika nätverk samt hur cortex förändras vid långvarig smärta. GMI-behandling används främst för kvarstående smärta men även slitskador i nerverna till armen och handen, så kallade plexus­skador, kan behandlas med GMI.

När en patient genomgår GMI-behandling görs träningen i tre olika steg. Kort sagt kan man säga att i det slutliga steget tränas patientens rörelseförmåga via spegelterapi där en frisk kroppsdel speglas så att patienten ser två friska kroppsdelar, till exempel två händer.

Annons
Annons

– Hjärnan luras att tro att det är den onda handen som ser normal ut och rör sig i spegeln, som den friska. Det kan tyckas lite spooky men det är väldigt tydligt hur hjärnan aktiveras av synintrycket, säger fysioterapeuten Birgitta Helmerson Ackel­man till tidningen Dagens Medicin.

Betydelse för patienter med långvarig smärta

Fysioterapeuterna Hélène Hallström och Birgitta Helmerson Ackelman, som arbetar med smärtrehabilitering på Karolinska universitetssjukhuset, tror att metoden kan få stor betydelse för patienter som lider av långvarig och svår smärta.

– Av allt jag lärt mig under drygt 30 år som sjukgymnast så finns det inget som jag blivit så entusiastisk över som detta, säger fysioterapeuten Hélène Hallström till tidningen Dagens Medicin.

Annons
Annons

För att nå framgång med metoden krävs det att patienten tränar hjärnan flera gånger om dagen under flera månader.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Gunbritt Miller Husahr 2015-10-14 12:57 (4 år sen)

    Hur får jag lära mig den hjärnträning som beskrivs i Dagens medicin. Var finns den ?

  • Avatar Gunbritt Miller Husahr 2015-10-14 12:24 (4 år sen)

    Hur får jag lära mig den hjärnträning som beskrivs i Dagens medicin. Var finns den ?

  • Avatar Kerstin 2015-10-14 15:09 (4 år sen)

    Kommer det bli tillgängligt för oss att låna hem speglarna?


Annons
Annons
Annons