Forskas för lite på äldre

Äldre är en grupp som sällan inkluderas i kliniska studier trots att de utgör nästan en femtedel av befolkningen. Nu vill SBU se en förbättring, skriver man i sin rapport till Socialdepartementet.

Publicerad den: 2015-05-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Ett bättre stöd till forskning om diagnostik och behandling av äldre är ett av SBU:s förslag inför den nya forskningspropositionen inom områdena strukturella förändringar, behandlingsmetoder och hälsotillstånd. De äldre inkluderas alltför sällan i kliniska studier trots att de utgör närmare en femtedel av befolkningen, skriver SBU i sin rapport till Socialdepartementet.

Även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har lämnat en rapport med inriktning mot tandvårdsforskning. De säger sig också vilja ha mer medel för att förbättra kunskapen inom områdena tandvård och äldrevård.

I SBU:s rapport föreslås även ett ökat stöd till klinisk tillämpad behandlingsforskning. Om den offentligt finansierade forskningen var av bättre kvalité skulle forskningsresultaten göra större nytta, påpekar SBU.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • 20130303083842
  Marianne Atlegård 2015-05-22 16:19 (4 år sen)

  Tänk va! Vi kanske skulle ha med de äldre i våra undersökningar! Nobelpriset hägrar! En fundering - en femtedel av befolkningen?! Är inte det litet i underkant?

 • Avatar Kerstin Sörman 2015-05-23 21:43 (4 år sen)

  Vad är SBU?

 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2015-05-25 09:49 (4 år sen)

  Hej Kerstin! SBU står för Statens beredning för medicinsk utvärdering, och är alltså en statlig myndighet som granskar sjukvårdens metoder. Hälsar Anna-Cajsa, redaktör

 • Avatar Namn 2015-08-9 12:28 (4 år sen)

  It is the best time to make a few plans for the long run and it is time to be happy. I have learn this publish and if I may just I wish to roeemmcnd you few fascinating issues or advice. Maybe you can write subsequent articles referring to this article. I want to learn even more things approximately it!


Annons
Annons
Annons