Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare kämpar för pump mot kronisk smärta

Några Norrköpingsforskare har utvecklat en efterlängtad mikropump som har förmågan att blockera smärtsignaler. Nu kämpar dessa forskare för att metoden, som kan hjälpa människor med kronisk smärta, ska komma ut på marknaden. Men det går trögt.
Annons

Forskarna har utvecklat en batteridriven mikropump som genom att skicka ut kroppsegna substanser blockerar smärtsignalerna hos en individ, en nyhet som fick stor uppmärksamhet när den publicerades i Ny Teknik i maj i år.

Enligt forskarna är behovet av den smärtstillande jonpumpen, som kan opereras in i kroppen likt en pacemaker, stort. 10-20 procent av befolkningen i Europa tros nämligen lida av långvarig, kronisk smärta.

Pumpen kan förhindra epileptiskt anfall

Sedan i maj har forskarteamet förbättrat pumpen ytterligare.

Annons
Annons

– Rent teknologiskt har vi förbättrat pumpens prestanda. I samarbete med franska forskare vid universitetet Aix Marseille har vi också visat att pumpen har potential att förhindra ett epileptiskt anfall innan patienten känner av att det är på gång. Det har tester i vävnadsprover visat, säger Magnus Berggren, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, till tidningen Ny Teknik.

Faller mellan it och läkemedel

Att hitta ett medicinskt bolag som är beredda att hjälpa till att få ut pumpen på marknaden har däremot varit svårare.

– Vi försöker få till en kommersialisering men det är så oerhört mycket svårare än för de teknikbolag vår forskning tidigare resulterat i. Att vi har fem patent som det inte går att komma runt och att behovet är stort räcker inte. Vi får inte ens in såddkapital, säger Magnus Berggren. 

Vad det beror på kan man bara spekulera i men Magnus Berggren tror att det kan vara för att jonpumpen faller mellan it och läkemedel.

Annons
Annons

Forskarteamet hoppas nu på att framtiden ska bli ljusare för den nya metoden mot långvarig smärta. Man har anställt en person som ska marknadsföra pumpen. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-19 14:08 (8 år sen)

    Jag tror att läkemedelsindustrin tyvärr inte är intresserad av en sådan pump, för att då skulle de inte få sälja alla sina smärtstillande läkemedel.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.