Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hälsporresmärta kan ibland uppstå helt oförklarligt


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Hälsporre är också den vanligaste orsaken till hälsmärtor hos idrottare.

– Plantar ”fasciit”, eller en bättre term är fascialgi/insertalgi eftersom det huvudsakligen är ett engagemang av detta bindvävsbands infästning, är en vanlig orsak till hälsmärta och vem som helst kan drabbas. Ibland kan man se ett tydligt samband mellan hög överbelastning och hårda underlag, men ibland kommer det helt oförklarligt, säger Sven-Anders Sölveborn, ortopedspecialist och idrottsmedicinare, expert på Netdoktor.

Går det att förebygga hälsmärtan?
– Ja det kan man göra genom att använda bra fotinlägg och har du känning eller ömhet i området så bör det göras en urgröpning av fotinlägget för det smärtande partiet. Man kan även stretcha. Detta genom att ha kvar tårna i golvet och böja foten framåt i tåbaslederna så långt det går, varvid stramning skall kännas i hålfoten, håll kvar i 15-30 sekunder. Sedan bör man träningsanpassa fotens belastning, till exempel dosmässigt, det vill säga, det är bättre att löpa lite men ofta istället för mycket och sällan.

Har man fått ”hälsporre” och den hunnit etablera sig, kan det ta ett eller flera år innan smärttillståndet försvinner. Men har det inte gått så lång tid kan hälen bli bra på kortare tid. I sämsta fall kan man behöva opereras.

– Operation är ytterst sällsynt. Det är ett radikalt grepp som man inte gör i första taget. Det finns annan form av behandling som man börjar med och det är allt från avlastande tejpning av hälen till kortisoninjektion. Kortisonet är antiinflammatoriskt men i detta fall är kortisonets kollagennedbrytande egenskap som utnyttjas, det vill säga, det byter ned den ärrliknande förtjockningen. Kortisonet kan gå in exakt ”i ögat” för smärtan, men har man ingen effekt efter en eller två injektioner ska man inte fortsätta. Då är det inte rätt form av behandling så att säga.

Vad kännetecknas smärtan av?
– Det är ingen knivsmärta eller huggsmärta, utan mer en öm, dov och irriterande smärta med eftervärk.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-05-31 10:05 (3 år sen)

    Läser om hälsporre här på 1177. Min doktor tror att det är det jag har. Men min fundering är att jag inte har ont under hälen, ”bara” längst ner på baksidan av foten (senfästet?). Det gör ont när jag går och är väldigt ömt när jag stöter emot något. Kan hälsporre yttra sig så här också?
    Hälsningar
    Britt-Louise


Annons