Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ansträngningshuvudvärk

Ansträngningshuvudvärk utlöses i samband med kraftig fysisk ansträngning. Första gången kan det vara svårt att skilja från allvarligare orsaker till plötslig huvudvärk.


Uppdaterad den: 2020-02-03

Annons

Vad är ansträngningshuvudvärk?

Ansträngningshuvudvärk är huvudvärk som utlöses i samband med kraftig fysisk ansträngning. Tillstånd som liknar denna typ av huvudvärk är bland annat hostutlöst huvudvärk och sexuellt utlöst huvudvärk. 

Det är inte helt känt hur vanlig huvudvärken är, men studier tyder på att den förekommer hos cirka en till tolv procent av befolkningen. Studier har visat att det är något vanligare hos kvinnor än hos män. 

Annons
Annons

Symtom

Huvudvärken beskrivs vanligtvis som dunkande och smärtan sitter på båda sidor av huvudet. Typiskt är att huvudvärken drabbar personer som annars är friska och att värken skiljer sig från andra typer av huvudvärk som den drabbade kan ha upplevt tidigare. Ansträngningsutlöst huvudvärk är vanligtvis kortvarig när ansträngningen upphör. Huvudvärken kan vara i mindre än fem minuter, men det finns också beskrivningar av att den suttit i många timmar eller upp mot två dygn.

Hos personer med underliggande sjukdom, till exempel hjärtsjukdom, kan ansträngning också orsaka huvudvärk. I sådana situationer bör huvudvärken sättas i samband med den underliggande sjukdomen och också behandlas därefter.

Orsak

Orsaken är okänd. Några underliggande förändringar i kroppen (hjärnan) som förklarar tillståndet har inte kunnat påvisas. Det finns teorier om att kan förklaras av ökat tryck i huvudet eller av att vissa kärlklaffar inte fungerar som de ska. Även om varje aktivitet som ökar trycket i huvudet kan leda till ansträngningsrelaterad huvudvärk finns det vissa aktiviteter som oftare ger upphov till huvudvärk. Exempel är tyngdlyftning, löpning, rodd, tennis, simning, nickning i fotboll, dykning och sexuell aktivitet. Lågintensiva aktiviteter som motsvarar vanlig promenad ger sällan den här typen av huvudvärk. Riskfaktorer för ansträngningshuvudvärk är:

  • Om personen precis har påbörjat dagens träning.
  • Ansträngande träning vid höga temperaturer.
  • Träning på hög höjd.
  • Personer som har migrän eller som har någon i familjen med migrän verkar uppleva ansträngningsrelaterad huvudvärk något oftare än genomsnittet. 
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag får ilningar, blixtar och som hugg i huvudet, vad kan det vara? Läs svaret från Jan Lycke, professor i Neurologi här »

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien och genom att utesluta andra orsaker som kan förklara symtomen. Vanligen föreligger inga andra symtom eller tecken från kroppen. 

Det finns andra sjukdomar som också kan börja med plötslig och intensiv huvudvärk. Vid en viss typ av hjärnblödning (subaraknoidalblödning) uppstår en mycket kraftig akut huvudvärk. Därför ska man alltid söka vård vid urakut kraftig huvudvärk som man inte känner igen – ring 112! 

Behandling av ansträngningshuvudvärk

Syftet med behandlingen är att minska huvudvärksanfallens frekvens och intensitet. Genom att sluta med den aktivitet som utlöser huvudvärken så snart värken sätter in kan dess varaktighet ofta förkortas. Det är vanligt att uppleva liknande smärtor några gånger under en viss tidsperiod, men tendensen är att smärtorna går över inom loppet av några månader till år. Under denna period kan personen pröva sig fram och gradvis öka till tidigare aktivitetsnivå. Personen kan också förebygga huvudvärken genom att vara försiktig och undvika träning när det är väldigt varmt eller på höga höjder. En lätt uppvärmning innan ansträngande aktiviteter sätts igång kan också förebygga huvudvärken.

Ansträngningsutlöst huvudvärk kan behandlas med mediciner. Läkemedel från gruppen NSAID, till exempel naproxen, hjälper sannolikt och kan möjligen också fungera förebyggande om medicinen tas 30–60 minuter före den fysiska aktiviteten. Betablockerare, såsom propranolol, kan möjligen förebygga att symtomen uppstår. 

Prognos

Sjukdomen är smärtsam men godartad. Besvären försvinner efter en tid och det finns inget som tyder på att anfallen medför ökad risk för annan sjukdom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.