Vitaminbrist – en trolig orsak till migrän

Vad migrän beror på har hittills varit en gåta för forskarna, men ett nytt forskarprojekt visar på ett tydliga samband mellan migrän och brist på vissa vitaminer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Svår huvudvärk, illamående, synrubbningar och känslighet för ljus, ljud, lukter och beröring. Enligt WHO lider nära en miljard människor av migrän och orsaken är oklar. Men på American Headache Societys årliga möte presenterades en studie som kan innebära ett genombrott inom forskarvärlden.

Fyra olika vitaminer

Forskningsprojektet inkluderade nära 7 700 personer vilkas vitaminnivåer jämfördes med deras tendens att få migrän. Resultatet visar på en signifikant koppling mellan migrän och brist på vissa vitaminer – D-vitamin, riboflavin, folat och coenzym Q10.

Migrän drabbar män och kvinnor olika forskarnas förklaring är att kroppen påverkas olika av vitaminerna. Kvinnor drabbas ofta hårdare vilket kan bero på att kvinnor i högre grad reagerar på brist på coenzym Q10. Samtidigt påverkas män kraftigare på avsaknad av D-vitamin, men den är lättare att fylla på kroppen med. Dock fordras mer forskning på området innan det kan tas fram ett specifikt botemedel mot migrän.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-10-26 14:18 (4 år sen)

  Jag har rekommenderat till bekanta och arbetskamrater med bl.a. migrän en kapsel som vidgar trånga blodkärl. Man för ökad genomströmning genom hjärnan ut i ögonen. Samtliga är supernöjda och några arbetsgivare har tagit hem till personalen.

  Det enda med godkänt hälsopåstående som "Främjar cirkulation i kärl"
  Ni kan läsa mycket mer om det på bipacksedeln, jag använder det själv sedan 8 år och mår superbra med perfekt syn.

  http://www.aktivsyn.se/bp_klarinperfekt.html

  8 vitaminer, 5 mineraler, Extrakt från blåbär och tallbark, l-glutation, Omega3, Lutein, zeaxantin + något mer.

 • Avatar Fredrika 2016-10-9 13:26 (4 år sen)

  Sedan jag, för ca 1,5 år sedan, började äta tillskott av magnesium har min migrän i princip upphört. Dessförinnan hade jag migrän nästan varje månad.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-09-30 19:29 (4 år sen)

  Det finns mängder av olika anledningar till migrän, men brist på vitaminer och mineraler är ju upphov till många sjukdomar som bekant.
  Själv är jag 75 år, men känner mig som en ungdom. Fick gjort en mätning med arteriograf . Läkaren blev så häpen av resultatet att han gjorde om mätningen fem gånger.
  Ni kan läsa om det här då jag gjort en kort artikel om det:

  http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer

 • Avatar Gunnel 2016-09-30 19:40 (4 år sen)

  Verkar inte stämma på mig! Jag har ätit Q10 och D-vitamin i många år och har fortfarande migrän då och då trots att jag är 72 år.
  Skulle kunna vara riboflavin och folat i så fall, men jag äter vitamintillskott också. Stämmer kanske inte på alla??

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-09-30 16:18 (4 år sen)

  I USA försöker staten uppmuntra folk att sköta sin egenvård med vitaminer och mineraler m.m. Det skulle avlasta vården och inbespara miljarder dollar årligen läste jag.
  Här kör myndigheterna en omvänd kampanj och säger att det behöver man inte äta. Samtidigt är det bara max 10% som äter enligt rekommendationerna här i Sverige...
  Veterinärerna behandlar däggdjur med mix av vitaminer och mineraler trots berikade djurfoder. Men våra läkare nämner aldrig att man kan behöva det i synnerhet vid läkemedelsintag.
  Min professor sa på 50-talet att kom ihåg att medicinen skapar kaos i kroppen, du måste ta dina vitaminer och mineraler också som han skrev ut samtidigt.
  Ju fler mediciner dess större kaos och större behov av tillskotten självklart, men det hör man inget om.


Annons
Annons
Annons