Värktabletter orsakar huvudvärk

Annons

Överanvändning av de vanligaste värktabletterna kan orsaka kronisk huvudvärk. Enligt en ny stor svensk studie har detta drabbat omkring 150 000 svenskar. Tanken med receptfria läkemedel är att de ska bota vår smärta men i stället kan kronisk värk utvecklas om läkemedlen används för ofta.
– Vi brukar ofta kalla det för en paradox. Vi vet inte med säkerhet vad det beror på, men medicinerar man oftare än tio dagar per månad under minst tre månaders tid löper man stor risk att drabbas, säger Pernilla Jonsson, apotekare och doktorand vid Göteborgs universitet som just nu studerar omfattningen.

Enligt en uppskattning som Dagens Nyheter har tagit del av, lider omkring 150 000 svenskar av sjukdomen med kronisk huvudvärk. Värst drabbade är kvinnor där problemen nästan är tre gånger så vanliga jämfört med vad det är för män. I den pågående studien har 45 000 slumpvis utvalda personer fått frågor om huvudvärk och läkemedelskonsumtion. Och enligt resultaten går utvecklingen snabbast med så kallade triptaner, medicin som är specifik mot migrän.&nbspMen oftast handlar det om receptfria mediciner, varav Alvedon är mest använt.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien, verksamma vid enheten för socialmedicin på Göteborgs universitet, beskriver sjukdomen som ett folkhälsoproblem och menar att sjukdomen kan vara kostsam för samhället.
– Detta får helt klart samhällsekonomiska effekter och påverkar sjukskrivningarna. Dessutom är det enskilda lidandet stort. Det är något som man borde uppmärksamma mer så att både läkare och vanliga konsumenter känner till det, säger Pernilla Jonsson.

Den vanligaste metoden för att bli av med sjukdomen är helt enkelt att kraftigt dra ned på läkemedelsanvändningen.
– Det kan vara besvärligt för många eftersom man under perioden ofta får ökad huvudvärk och illamående. Gör man det och går igenom avgiftningen så ser man att det minskar, säger Pernilla Jonsson, apotekare och doktorand vid Göteborgs universitet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons