Värktabletter kan öka risk för fosterskador

Annons
Annons
Annons

Hittills har värktabletter som innehåller paracetamol ansetts vara helt ofarliga för gravida kvinnor att äta. Men nu visar en ny dansk studie att tabletterna kan innebära en ökad risk att pojkar föds med missbildade könsorgan, rapporterar TT.


I studien har totalt 47 000 kvinnor som fött pojkar ingått, och av dessa hade ungefär hälften ätit tabletter med paracetamol i under graviditeten medan den andra hälften inte hade gjort det. Studieresultaten pekar på att tabletterna kan leda till ökade risker för missbildade könsorgan.

– De mödrar som hade tagit smärtstillande medel med paracetamol löpte 30 procents högre risk att få barn med missbildningar, säger Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet, till tidningen Politiken.

Forskarna bakom studien anser även att värktabletterna kan ge osynliga effekter som till exempel försämrad kvalitet på spermierna, uppger TT-Ritzau. De anser dock inte att gravida kvinnor ska avstå från värktabletter med paracetamol, men de anser att det krävs mer forskning i ämnet.

I Sverige finns än så länge inga rekommendationer om att gravida bör avstå från värktabletter.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons