Stopp för paracetamol-tabletter i butiker

Har du letat efter paracetamol-tabletter i affären utan att ha hittat några? Då har det inte varit för att tabletterna sålt slut utan helt enkelt för att de inte längre får säljas i butik. Orsak? Antalet förgiftningsfall har ökat markant enligt Läkemedelsverket.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-11-04
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Den som ger sig av till affären för att köpa tabletter innehållande den febernedsättande och smärtstillande substansen paracetamol lär få leta förgäves. Paracetamol-tabletter får sedan i måndags den 1 november nämligen inte längre säljas i butik – utan enbart på apotek, detta efter ett beslut av Läkemedelsverket.

Ökat antal förgiftningsfall 

Orsaken till beslutet är att antalet förgiftningsfall ökat markant sedan paracetamol-tabletter började säljas utanför butikerna 2009.

– Vi ser en tydlig ökning av antalet förgiftningsfall som huvudsakligen är självskadehandlingar, det vill säga impulshandlingar där man vet att det finns en koppling till tillgänglighet. När tillgängligheten ökade så ökade också det här problemet, säger Rolf Gedeborg till Nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons

Beslutet gäller enbart tabletter och inte brustabletter, lösningar och suppositorier.

Kommer du att påverkas av att paracetamol-tabletter inte längre får säljas i butik? Har du kanske långt till ett apotek? Diskutera gärna i kommentarsfältet under artikeln. 


Annons
Annons
Annons