Sockerlösning minskade inte smärtan hos bebisar

Annons
Annons
Annons

Enligt en ny studie finns det en viss risk att den sockerlösning som före blodprov ges till bebisar endast minskar tecken på smärta och inte själva smärtupplevelsen i sig. Tidigare studier har pekat på att sockerlösning kan minska smärtan vid olika ingrepp hos nyfödda, men nu ifrågasätter alltså en ny studie denna effekt, skriver Dagens Medicin på nätet. &nbsp

I en studie har totalt 59 nyfödda barn studerats i samband med att blodprov togs från hälen. Hälften av barnen lottades till att antingen få en lösning med vanligt socker, sackaros, före blodprovet medan andra hälften fick koksaltlösning. Det är forskaren Rebeccah Slater och hennes kollegor, vid University of Oxford i Storbritannien, som ligger bakom studien. Och när de mätte barnens smärtaktivitet i barnens hjärnor med EEG kunde de inte se någon skillnad mellan de båda grupperna. Dessutom märktes heller inte någon skillnad i hur snabbt barnen reflexmässigt försökte dra undan benet som stuckits, skriver Dagens Medicin.

Men något som kunde konstateras var att barnen som fått sockerlösning visade mindre beteendemässiga tecken på smärta, som till exempel ansträngt ansiktsuttryck. Med stöd av de nya studieresultaten drar forskarna slutsatsen att sockerlösning inte rutinmässigt bör ges till nyfödda. Men än är det för tidigt att dra några säkra slutsatsen eftersom undersökning är för liten, skriver Robert Lasky vid University of Texas Medical School i Houston och Wim van Drongelen vid University of Chicago i en kommentar till studien i Lancet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons