Rekordfå sjukskrivna i Sverige

Rapporteringen om antalet sjukskrivna i Sverige har varit missvisande och läget är långt ifrån så illa som det har verkat. Det hävdar John Selander, professor i rehabiliteringskunskap, i en artikel på DN Debatt.

Publicerad den: 2015-01-05
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

”Sverige har i dag en historiskt låg sjukfrånvaro, fullt jämförbar med situationen i övriga Europa. Detta ger oss en unik möjlighet att tillsammans verka för en stabilisering på dessa låga nivåer”, skriver Selander.

Den främsta anledningen till den negativa bilden av sjukskrivningsläget i Sverige tillskriver Selander det faktum att man beräknat sjukskrivningarna utifrån sjuktalet, det genomsnittliga antalet dagar med sjukpenning per svensk och år.

Annons
Annons

”Som läsare kan man då lätt tro att genomsnittssvensken är sjukskriven två, tre eller fyra veckor per år, men så är det inte. Sjuktalet ger på så sätt en skev bild av verkligheten.

Annons
Annons

Istället vill John Selander mäta på internationellt vis, då man vanligtvis räknar hur stor andel av de som har ett arbete som är tillfälligt hemma på grund av sjukdom, för att få en mer rättvisande bild. Mäter man istället enligt denna metod menar Selander att sjukskrivningen i Sverige är rekordlåg och i linje med övriga Europa.

”Svenskar är sedan 2006/2007 varken mer eller mindre sjukfrånvarande än andra, och det gäller både kvinnor och män.

John Selander ser flera orsaker till att sjukfrånvaron sjunkit. En relativt hög arbetslöshet gör att folk undviker sjukskrivning, samtidigt som jobbskatteavdraget missgynnar den som får sjukersättning. Rehabiliteringsarbetet i arbetslivet fungerar också allt bättre, skriver Selander.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu