Paracetamol kan vara farligare än du tror

Vanliga paracetamoltabletter är kanske inte så ofarliga som man har trott. Ny forskning tyder på att användning av paracetamol under lång tid kan innebära fler risker än man tidigare anat.

Publicerad den: 2015-03-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Enligt Dagens Medicin, som skriver om de nya forskningsrönen, anses paracetamol generellt som säkrare än många andra smärtstillande läkemedel. Men forskarna bakom den nya studien menar att det saknas uppdaterade genomgångar om risk och nytta av paracetamol. För att få en aktuell översyn har de gjort en metaanalys av möjliga biverkningar, baserat på åtta stora studier. Resultaten tyder på att hjärtbiverkningar som exempelvis hjärtinfarkt, stroke och högt blodtryck ökar i takt med högre paracetamoldoser. Högre doser ledde också till fler biverkningar i mag- och tarmkanalen, som sår och blödningar. Forskarna tror sig också ha hittat ett samband mellan höga paracetamoldoser och försämrad njurfunktion.

Dagens Medicin rapporterar dock att det finns flera begränsningar eftersom det rör sig om relativt få studier och eftersom vissa patientgrupper i studierna var begränsade. Trots allt menar forskarna att risken med paracetamol har underskattats och efterlyser därför en systematisk översyn av effekt och säkerhet. 

Är du orolig för att drabbas av biverkningar av paracetamol? Varför eller varför inte? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Besart 2016-12-26 23:37 (3 år sen)

  Hej.. kanske dumma fråga. Men kan man dö av perecatamol eller.. allså det e som alvedon typ.. hur farligt är det. Har läst det det ni har skrivit hör i denna sida.. men hur

 • Avatar Lena 2017-01-23 08:56 (3 år sen)

  Ang Paracetamol och långvarigt intag av maxdos.
  Jag arbetar extra inom hemtjänsten och konstaterar att många gamla äter maxdos av panodil kontinuerligt.
  Personligen kan jag inte äta Panodil eller Alvedon mer än ett par dagar innan jag märker att det påverkar min hjärna så att jag känner mig lätt förvirrad.
  Jag undrar om gamlingarnas förvirring/demens kan antingen förvärras av paracetamol eller kanske rent av orsaka förvirringen? Om nu paracetamol kan påverka njurarna så kanske de inte renar blodet som de ska.


Annons
Annons
Annons