Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny upptäckt förklarar hur paracetamol fungerar

Annons

Två forskare vid Lund presenterar en förklaring till hur det smärtstillande medlet paracetamol fungerar, något de gör efter att ha studerat chilipeppar. Trots att paracetamol, som bland annat ingår i alvedon och pandodil, har använts i 100 år har man ännu inte hittat någon förklaring till varför det hjälper mot smärta, uppger Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


Nu har två forskare i Lund studerat hur chilipeppar påverkar hjärnan, vilket kan ge en förklaring till hur paracetamol fungerar. I hjärnan finns något som kallas chilipepparreceptorer och det är dessa som reagerar när vi äter chilipeppar, och vid försök på djur kunde man se att det även var dessa receptorer som reagerade på paracetamol.

– När vi tar paracetamol omvandlas nämligen substansen till ett chilipepparlikt ämne. Vi tog denna substans och sprutade in den i hjärnan på möss och råttor som utsatts för någon form av obehaglig, men oskadlig påverkan. Då såg vi att djuren som fått denna substans fick smärtlindring. Men om chilipepparreceptorn i hjärnan blockerades så hjälpte inte paracetamol mot smärta, berättar Peter Zygmaunt, en av forskarna bakom studien, för SVT.

Den nya upptäckten innebär att forskare kan börja söka efter nya substanser som ger samma effekt, men förhoppningsvis med ännu färre biverkningar.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.