Mutation i en viss gen kan orsaka migrän

Annons
Annons
Annons

En av orsakerna till varför vissa personer drabbas av migrän kan vara en mutation i en speciell gen, visar ny forskning. Det är en grupp brittiska forskare som nu tror sig ha funnit en mutation i en gen som kallas TRESK, som har ett samband med migrän.

I dag lider ungefär var femte person av migrän, det vill säga svår och ihållande huvudvärk. Under lång tid har forskare försökt hitta förklaringen till sjukdomen och nu menar de brittiska forskarna att de gjort en upptäckt som ger en viss förklaring, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

Genen, TRESK, kan triggas av diverse miljöfaktorer om den inte fungerar på rätt sätt, och på så vis stimulera smärtpunkter i hjärnan vilket leder till svår huvudvärk.

– Det här kan öppna för nya möjligheter att behandla migrän och förbättra livet för de drabbade i framtiden, säger en av forskarna bakom studien, Zameel Cader vid universitetet i Oxford.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons