Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Migrän minskar med välbefinnande

Hur mycket och hur ofta migränsjukdomen uttrycker sig är en spegel av hur man mår. När en individ mår bättre blir tröskeln till att få migrän högre och sannolikheten att anfallen uttrycker sig minskar.

Publicerad den: 2011-11-01

Annons

Forskning visar att migränanfall minskar med stigande ålder. Carl Dahlöf, professor och överläkare vid SDS-kliniken i Göteborg med primära huvudvärksformer som specialitet, menar att migränsjukdomen är en spegel av vårt välbefinnande.

– Med ökad ålder brukar det sociala livet vanligtvis stabiliseras, så som arbetsplatssituation. Faktorer som stör migräntröskeln eller som gör att tröskeln blir lägre försvinner ju äldre man blir. Man hamnar ofta i en annan fas i livet som är mognare och man kommer också till insikt med vilka faktorer det är som gör att man mår dåligt och så blir man också bättre på att hantera dem.

Cirka 20 procent av svenskar i fyrtioårsåldern och cirka fem procent av svenskar i sjuttioårsåldern får migränanfall. Efter att de drabbade nått fyrtioårsåldern uttrycker sig migränanfallen alltmer sällan och förekomsten av migrän halveras under en femtonårsperiod.

Få som får komplikationer av sjukdomen

Trots att migrän är en folksjukdom som drabbar omkring en miljon svenskar är det få som avlider eller som får komplikationer av sin migränsjukdom. Men för de migräniker som får behandling för sin sjukdom finns det en ökad benägenhet att få stroke eller slaganfall.

Den risken är dock väldigt liten enligt Carl Dahlöf.

– Till en viss grad stämmer det att man har en ökad benägenhet att få stroke eller slaganfall, men det är mest av karaktären att ett blodkärl stängs av. Normalt sett är den risken så pass låg i vanliga fall att vi inte ens bryr oss om att oroa patienter i onödan. Risken blir större om man är p-piller användare eller om man är rökare. I vissa fall avråds patienter från att röka och i vissa fall även från att använda p-piller.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons