Mensvärk kan leda till förändringar i hjärnan

Annons

Mensvärk kan innebära förändringar i hjärnan, visar en ny studie. Det är sedan tidigare känt att konstant smärta påverkar hjärnan, men nu har en grupp taiwanesiska forskare kunnat visa att även om värken endast pågår under en kortare tid så leder det till förändringar i hjärnan, rapporterar Vetenskapsradion.

I studien har forskarna kunnat konstatera att tonårsflickor med kraftig mensvärk kan få ökad känslighet för smärta. I samma område i hjärnan regleras även stress och stresstålighet, men hur relationen där ser ut har man ännu inte kunnat studera.
– Det är en väldigt intressant studie, dels att kortvarig smärta leder till förändringar i hjärnan, och dels att man ser ett unikt mönster för just menssmärta. Vi måste jobba vidare med frågan för att kunna hjälpa kvinnor med den här typen av problem, säger Per Hamid Ghatan, läkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet i Solna, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons