Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Längre sjukskrivning vid tidig hjälp

”Syftet var att hjälpa patienterna, men resultatet blev tvärtom.” Det säger forskaren Lars Carlsson som i en mindre studie upptäckte att tidiga rehabiliterande insatser ledde till längre sjukskrivningar – tvärtemot vad man hoppats.
Annons

I studien ingick ett trettiotal patienter på en vårdcentral i Ludvika. Alla patienter hade värk eller psykiska problem. Det visade sig att patienter som redan under sin första vecka som sjukskrivna fick träffa såväl läkare som sjukgymnast, arbetsterapeut och samtalsterapeut var borta från jobbet längre än patienter som enbart träffade läkaren.

Lars Carlsson som genomfört studien säger till Sveriges Radio att resultatet visar att för tidiga insatser kan skapa ett medicinskt problem som annars hade kunnat gå över av sig självt.

– Man har vetat sedan tidigare att kommer man in för sent i ett rehabiliteringsförlopp så har man dålig effekt, men den här studien talar om att man inte ska komma in hur tidigt som helst, säger Lars Carlsson.

Annons
Annons

Hans studie är visserligen liten men får stöd av annan forskning. Myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har tidigare kommit fram till att personer som var sjukskrivna för icke specifika rygg- och nackbesvär, och som fick en multimodal behandling och träffade både samtalsterapeuter och sjukgymnaster, ökade sin sjukfrånvaro. De olika behandlingarna hade inte heller några långsiktiga effekter på varken antalet läkarbesök eller läkemedelskonsumtionen.

Lars Carlsson anser nu att det behövs fortsatt forskning för att ta reda på hur man bäst kan hjälpa patienterna.

– Det finns förmodligen någon lagom tid i sjukskrivningsförloppet då man kan hjälpa patienten på bästa sättet. Vi kanske behöver ha kunskap om vilka patienter vi ska sätta mest resurser på, när i sjukskrivningsförloppet vi ska göra det och hur vi ska hjälpa dem på bästa sätt, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-23 09:07 (9 år sen)

    .....o sätts det inte in någon åtgärd, utan lämnas i ett vaccum o hänvisad till uranförskap o isolering, blir man sjukare än man var från början - borde vara straff på att förbise vård-, rehab- o handlingsplaner!!

  • Avatar 2015-01-3 09:22 (9 år sen)

    Jag har jobbat med rehabilitering av sjukskrivna i 30 år och instämmer till fullo i vad man kommer fram till i denna undersökningen.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-31 10:02 (9 år sen)

    Tror forskaren att det finns en viss tid i sjukskrivningsperioden då alla sjukskrivna får bäst behållning av rehabilitering så blir naturligtvis forskningsresultatet dåligt. Patienter är individer som befinner sig i olika sammanhang och de bör naturligtvis behandlasindividuellt!

    Skakar på huvudet.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-29 23:02 (9 år sen)

    Även här gäller den gyllene regeln:lagom är bäst.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-29 16:21 (9 år sen)

    Vilken typ av blodtryckssänkande läkem
    gäller det?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.