Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kvinnor har lägre smärttröskel än män

Kvinnor är hårdast drabbade av smärta. En miljon svenskar hämtade ut paracetamol på recept förra året och en stor majoritet av dem var kvinnor, uppger Dn.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-04-02

Annons

Exakt varför kan Läkemedelsverket inte svara på, men en trolig förklaring kan vara att kvinnor har lägre smärttröskel än män samt oftare drabbas av smärtsamma sjukdomar.

– Två tredjedelar av alla smärtsamma sjukdomar är vanligare hos kvinnor än män, säger Zsuzsanna Wiesenfeld-Hallin, professor på institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet i Solna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-11-26 14:03 (10 år sen)

    Jag har alltid hört tvärtom, att kvinnor har högre smärttröskel beroende på att dom föder barn och det brukar väl smärta.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-16 11:49 (11 år sen)

    Det finns undersökningar som tyder på motsatsen; att kvinnor tål mer smärta än män. Bland annat för att vi ska kunna föda barn. Däremot känner kvinnor snabbare smärta, har tunnare hud etc.

    Är det inte mer troligt att det beror på att kvinnor lever längre och hinner leva med kronisk smärta längre än män? Jag misstänker att en stor del av personer som får smärtstillande på recept är äldre.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-16 08:47 (11 år sen)

    Oerhört onödig rubrik Besima! I den för övrigt väldigt tunna och kopierade, från DN, text så framgår det tydligt att. Utfästelsen som rubriken gör inte är stöd eller underbyggd av artikeln. Onödig, för att varenda kille lär gå igång på bara rubriken. Skämtsamt gissningsvis, men det hjälper i vart fall inte kvinnans sak i jämnställdhetsdebatten, att man lättvindigt sprider felaktiga rykten. Och du kallar dig själv redaktör. Man hade kanske förväntat sig mer.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-5 12:24 (11 år sen)

    Har man även frågat om värktabletterna var ämnade åt kvinnan? Kan det inte vara så att många kvinnor går andras ärenden? Detta var väldigt tunt, kom med mer underlag innan publicering.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-4 09:55 (11 år sen)

    Jag tror att det också kan ha att göra med att vi kvinnor är "vårdaren" i familjen. Männen är ute och jobbar och sliter och vi kvinnor tar hand om barnen och plåstrar om männen om de tillåter. Vi kvinnor är lärda att göra någonting åt krämpor av olika slag, både för oss själva och andra. Vi är mjukare än männen och har en annan roll än de. Här i min familj är det i alla fall så att min sambo klagar över värk men biter sen ihop medan jag tjatar att han ska ta någon alvedon eller så. Jag däremot tar en alvedon istället och fortsätter sen med alla sysslor eftersom vi har barn och jag därför aldrig är helt ledig. En kväll i soffan som min karl efter arbetet är helt otänkbart. Inte kan jag sjukskriva mig från barnen eller ta en rast för att benen värker. Männen är lärda att de ska vara tuffa och bita ihop och framstå som starka och obevekliga eftersom de ska ta hand om och försörja familjen. Mannen ska ju vara klippan. Medan kvinnan är mer känslosam och mjuk och ska vårda de sina.
    Det här sitter nog mer i våra gener och våra instinkter än vi tror.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-3 20:51 (11 år sen)

    Varför kvinnor, hämtar ut mer paracetamol på recept, tror jag beror på att vi inte tillåts/ tillåter oss VILA, i den utsträckning som vi skulle behöva, för att bli av med smärtan. Både familj och samhälle, räknar med att vi ska vara snabbt på benen igen.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-3 15:38 (11 år sen)

    Hej
    Hur kan man dra slutsatsen att kvinnor har lägre smärttröskel än män utan något som helst underlag? I varje fall finns det inget sådant i texten,
    Slutsatsen verkar vara tagen helt ur luften, som en gissning, och blir sedan en sanning i rubriken.
    Det kan finnas många anledningar att kvinnor är mer drabbade av smärta än män, som inte alls har med smärtkänsligheten att göra. Kanske kvinnor istället jobbar på i tungs jobb, trots smärta, till situationen blir ohållbar.
    Elisabet Carlsson, pol mag, journalist

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-2 23:13 (11 år sen)

    Hej! Jag blir mycket förvånad över denna nyhet, då kvinnor föder barn som ju är oerhört smärtsamt. I alla tider har män ansets vara mer känsliga, ofta har man hört att män aldrig skulle klara av att föda barn på grund av smärtan.

    Däremot är det vetenskapligt känt att kvinnor tål mijögifter och andra negativa miljöfaktorer, som exemplevis artificiell mobilstrålning, mycket sämre än män. Kvinnor lagrar mer fettlösliga miljögifter och jag misstänker att det är miljöskador som är orsaken till att kvinnor känner mer smärta än män. Fettlösliga miljögifter skadar ju också nervsystemet, vilket strålningen från den trådlösa tekniken också gör. Kvinnor kan därför ha mer synergistiska effekter som skadar nervsystemet. Grundorsaken till smärtkänslighet är troligen att kvnnor är mer miljgiftsskadade än män.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-2 22:16 (11 år sen)

    Kan det inte bara vara så att kvinnor helt enkelt är tvungna att hålla sig på fötter trots sjukdom och därför är i större behov av värktabletter ? Hem o hus måste skötas ändå , och det faller väl mycket på kvinnan trots sjukdom , hon kan inte som mannen ta hand om sig själv . En tankeställare och teori så god som någon ?!

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-2 21:49 (11 år sen)

    De har testat 67 råttor för att komma fram till skillnaden mellan män och kvinnor... EN undersökning visar att honråttorna reagerade annorlunda än hanråttorna. Sen har de lagt ihop detta med en artikel där de sett att fler kvinnor löser ut läkemedel mot smärta.
    Googlade efter undersökningen från karolinska men hittade bara en engelsk text och det är en avancerad engelska, kan inte översätta ordagrant... men tycker inte de verkar ha så mycket på fötterna specifikt ang kvinnors lägre smärttröskel i alla fall.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.