Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Elektroder ska hjälpa mot svår huvudvärk

En av tusen svenskar lider av Hortons huvudvärk, en mycket intensiv värk bakom ena ögat. För cirka tio procent hjälper inte dagens läkemedel, men nu har Akademiska sjukhuset introducerat en ny behandling med elektrisk nervstimulering.

Publicerad den: 2014-11-03

Annons

Metoden kallas SPG-stimulering och Akademiska i Uppsala är första sjukhuset i Sverige som erbjuder behandlingen.

– SPG-stimulering innebär att man sätter in ett implantat med elektroder som patienterna aktiverar själva vid svår smärta. Den elektriska stimuleringen bryter en ond cirkel av nervsignaler som orsakar huvudvärksattacken. Ingreppet är inte förenat med några allvarliga risker. Patienten är inneliggande 2–3 dygn och effekten fås ofta redan efter en månad, säger Hans Ericson som är neurokirurg på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Cirka 120 personer runtom i Europa har hittills opererats, däribland flera i Danmark. Deras nationella huvudvärkscentrum har varit ledande i en europeisk studie som visar att två tredjedelar av de opererade svarar positivt på elektrodbehandlingen. Både antalet anfall har minskat hos patienterna, samt intensiteten i varje attack.

Annons
Annons

Vad som exakt orsakar Hortons huvudvärk är inte känt, med attackerna liknar migrän. Smärtan är dock oerhört intensiv och skärande, och kan pågå i 15 minuter till flera timmar.

Vid attackerna vidgas blodkärlen i hjärnhinnorna. Vidgningen orsakas av att särskilda nervtrådar, som ingår i en nervansamling som heter Ganglion Sphenopalatina, frisätter inflammationsframkallande molekyler intill kärlen.

– Om man lägger en svag högfrekvent växelström över Ganglion Sphenopalatina, så kallad SPG-stimulering, bryts aktiviteten i nervcellerna och huvudvärken avtar. Intressant är att man kan provocera en attack om man istället använder en lågfrekvent ström, säger Hans Ericson, och fortsätter:

– Hortons är en dold sjukdom, som det pratas väldigt lite om. Många med återkommande kronisk huvudvärk ger nästan upp. Därför känns det positivt att nu kunna erbjuda alternativ, säger han i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag får ilningar, blixtar och som hugg i huvudet, vad kan det vara? Läs svaret från Jan Lycke, professor i Neurologi här »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.