Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Migrän debuterar allt tidigare hos barn och är vanligare bland kvinnor

Migränpopulationen över tid är mer eller mindre oförändrad. Men migränsjukdomen hos barn debuterar tidigare nu jämfört med förr.

Publicerad den: 2011-11-02

Annons
Annons
Annons

– Det är på grund av att barn idag exponeras mer för de utlösande faktorerna än tidigare. Förekomsten av migrän är oförändrad över tid, men antalet migränanfall har ökat som en konsekvens av att antalet utlösande faktorer är vanligt förekommande, säger Carl Dahlöf, överläkare och professor vid SDS-kliniken i Göteborg.

De utlösande faktorerna menar Carl Dahlöf kan vara allt från att barn spenderar flera timmar framför datorn till att de ska hinna med flera fritidsaktiviteter efter skoltid.

Före puberteten är migränsjukdomen lika vanlig mellan könen. Därefter är sjukdomen två till tre gånger vanligare bland kvinnor. Var femte kvinna i fertil ålder beräknas ha migrän. I en svensk studie, som tittat på migränpopulationen i Sverige, visar resultaten att ungefär 13 procent av befolkningen mellan 18-68 år har migrän. För barn och unga under 18 år är det ungefär tio procent av pojkarna och 15 procent av flickorna som har migrän.&nbsp

– Siffrorna visar själva utvecklingen av migrän hos barn, men sedan visar det sig att förekomsten tenderar att minska snabbare för pojkar och att det är mer övervägande att flickor och kvinnor sedan har migrän. Vi tror att den hormonella obalansen med menstruationscykeln är en bidragande faktor till att fler anfall uttrycker sig hos kvinnor och flickor jämfört med hos män och pojkar.

Finns det någon skillnad mellan vuxenmigrän och barnmigrän?
– Ja, man kan säga att anfallen hos barn kännetecknas av att vara mer kortvariga, annars är de ganska lika. Att de är kortvariga gör att barnen har stor chans att sova bort anfallen och när de sedan vaknar är de mer eller mindre återställda, säger Carl Dahlöf som menar att ju yngre barnet är desto mindre medicin ska det exponeras för. Men eftersom många barn får kraftiga migränanfall kan det i stigande ålder krävas behandling som är mer lik den behandling vuxna får.

En annan skillnad är att barn tenderar att ha mer ont i magen och ibland är det så pass utpräglat att man säger att de har en speciell form av migrän, så kallad bukmigrän. Det kan vara typiskt för barn, men sen när de växer upp så utvecklas det till vanlig migrän där problemen sitter i huvudet.

Många utlösande faktorer

De flesta migräniker, ungefär åtta av tio, känner igen en eller flera anfallsutlösande faktorer. I en enkätundersökning har patienter fått svarar på vilka faktorer som förekommer oftast. Sju av tio uppgav någon form av stress, på andra plats kom hormonförändringar och på tredjeplats hamnade mat och kost. Alkohol hamnade på fjärde plats och sedan var det olika faktorer som födoämnen och väderomslag.

– Vilka faktorer en individ är mer känslig för är individuellt. Hormonella förändringar tycks spela en roll hos mer än hälften av de kvinnor som har migrän, vanligen migrän utan aura. Slarv med måltider och låg blodsocker förekommer ofta som migränutlösande faktor hos skolungdomar och även bland vuxna. Det är viktigt att man äter regelbundet, har stabilt blodsocker. Man brukar säga att en migräniker ska äta som en diabetiker.

Migrän drabbar framförallt kvinnor i arbetsför ålder. I en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, rankas migränsjukdomen på plats tolv bland kvinnor och på plats 19 bland befolkningen när det gäller olika sjukdomars grad av funktionshinder. Av den miljon svenskar som har migrän är omkring 400 000 extra hårt drabbade genom att migränattackerna kommer ofta, cirka fyra eller fler attacker i månaden.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons