Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandlingsguide vid migrän – då ska du kräva att få en remiss

Att leva med migrän kan vara oerhört påfrestande. Vid ett migränanfall är det svårt att fungera som vanligt, eller snarare i stort sett omöjligt. Migrän kännetecknas av huvudvärk i anfall som varar i 4-72 timmar. Efter ett migränanfall  kan man känna sig matt och trött. Men det finns hjälp av få. Här kan du läsa en steg-för-steg-guide för migränbehandling och när du ska kräva att få en remiss till en neurolog.


Publicerad den: 2024-09-25

Behandlingsguide vid migrän – då ska du kräva att få en remiss
Annons
Migrän är en neurologisk sjukdom som delvis kan vara ärftlig. Den kännetecknas av återkommande anfall av intensiv, pulserande huvudvärk, ofta åtföljt av illamående samt känslighet för ljus och ljud. Mellan attackerna upplever den drabbade vanligtvis få eller inga symtom.

Lever man med migrän har du rätt till att söka vård och få hjälp med behandling. Ett vårdbesök inleds med att du får beskriva dina besvär, vilka symtom du får och hur ofta du drabbas av migrän. Ju mer du själv har antecknat och förberett dig inför besöket, desto lättare är det att få behandling som passar just dig.

Läs mer: Det här är Huvudvärksförbundet: ”Erbjuder stöd, resurser och utbildning”

Ett viktigt hjälpmedel för att kunna hålla koll på sin migrän är att föra en huvudvärksdagbok. Där kan man föra anteckningar över när den dyker upp, hur länge den håller i sig och vilka symtom man får. Att sedan ta med dagboken till ditt vårdbesök kan snabbare ge din läkare en överblick över hur huvudvärken ter sig och påverkar ditt liv.

 Frågor du kan anteckna och besvara inför ditt vårdbesök:

  • Hur många gånger har du fått ett migränanfall?

  • Hur länge brukar du ha migrän?

  • Finns det något mönster (samband och sammanhang) då migrän uppkommer?

  • När på dygnet brukar du drabbas av migrän?

  • Finns det några associerade symtom? (illamående/kräkning, ljus-/ljudskygghet?

  • Kan du lokalisera vart huvudvärken sitter och vilken smärtkaraktär den har?

  • Hur påverkas ditt liv av huvudvärken?

  • Hur ser din tidigare sjukhistoria ut? Tar du några läkemedel idag (inklusive p-piller)?

Läs mer: Huvudvärksdagbok för barn och vuxna

 Det kännetecknas migrän av

  • Återkommande huvudvärk i attacker som varar 4-72 timmar. 

  • Efter ett migränanfall kan man känna ett behov av återhämtning med bland annat uttalad trötthet

  • Svårigheter att klara av fysisk aktivitet vid ett anfall

  • Du kan känna dig illamående och få kräkningar 

  • Bli känslig för ljus- och ljud.

  • En del migränanfall kräver sängläge och för många hindras arbete och fritid

Här kan du läsa mer om olika typer av migrän

Det sker efter ett första vårdbesök

Efter ditt första vårdbesök kommer det att handläggas, utifrån din undersökning, vilken behandling som är bäst för dig och om du eventuellt får en tid hos en neurolog för vidare undersökning av din hjärna.

Om symtomen är typiska, det vill säga migrän utan aura, och det ser normalt ut neurologiskt, behövs det däremot ingen neurologisk specialistbedömning. I atypiska fall,(migrän med aura utan huvudvärk) rekommenderas specialistbedömning och utredning.

 Då ska du kräva en remiss

För att få en remiss till öppenvårdsmottagning inom neurologi så ska diagnosen vara oklar, det vill säga inte fyller diagnoskriterierna för migrän. Diagnoskriterierna är bland annat att man ska ha fått minst fem migränanfall med typiska symtom, vid migrän med aura räcker det dock med två anfall för att diagnosen ska kunna ställas. 

Får du migrän första gången när du är över 50 år ska du även kontakta vården för en remiss till en neurolog.  Skulle den behandling du går på inte fungera och ni har provat olika alternativ utan framgång har du även rätt till att få en remiss för vidare undersökning.

Läkaren kommer ställa ett antal frågor om din migrän och det kan även bli aktuellt med en undersökning med röntgen via datortomografi eller magnetkamera. Tillsammans med diagnoskriterier kan läkaren ställa en diagnos.

Läs mer: Migrän är inte bara huvudvärk – här är andra vanliga symtom vid migrän

Behandling som erbjuds vid migrän

När du ska börja behandlas för migrän är det bra att ta reda på om du även har spänningshuvudvärk. Det är nämligen vanligt att lida av både spänningshuvudvärk och migrän. För dig som patient är det viktigt att särskilja dessa olika anfall då en migränbehandling med triptan, ett läkemedel som drar samman blodkärlen i och runt hjärnan, är ineffektiv för spänningshuvudvärk. För att särskilja detta är huvudvärksdagboken ett utmärkt hjälpmedel. 

Vid behandling kartläggs olika triggerfaktorer och hur personen idag behöver anpassa livet efter migränanfallen. 

Behandlingstrappa vid migrän

 Nedan kan du se en behandlingstrappa för migrän, som kan användas som underlag för val av behandling. Majoriteten av personer med migrän återfinns i gruppen “Steg 1” där egenvård är den huvudsakliga behandlingen. Dessa personer med lindrig migrän kan i perioder försämras och behöver då rådgivning via primärvården. Om behandlingsresultat är bristande går man vidare i behandlingstrappan till nästa steg.

 migran behandlingstrappa2

Det kan du göra själv

 Om du fört en huvudvärksdagbok och fått ett mönster över vad som kan trigga igång värken är det en god idé att undvika de utlösande faktorerna.När migränen redan gjort sig tillkänna så är det bara att vila, tystnad och mörker som gäller först och främst. För många med migrän kan detta räcka i kombination med receptfria smärtstillande läkemedel.

Ibland kan det även finnas ett behov av rehabilitering tillsammans med en fysioterapeut. Då får du lära dig olika avslappningstekniker att ta till regelbundet i vardagen och motivera till pulshöjande träning.I en del fall kan även akupunktur vara aktuellt i fallet där patienter har migrän utan aura.

Läs mer: Professorn om behandlingar och läkemedel vid migrän 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läsarfråga: Jag får ilningar, blixtar och som hugg i huvudet, vad kan det vara? Läs svaret från Jan Lycke, professor i Neurologi här »

 

    Källor

  • Region Stockholm - https://viss.nu/kunskapsstod/vardprogram/migran-hos-vuxna
  • 1177 - https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/huvudvark-och-migran/migran/
  • NetdoktorPro - https://www.netdoktorpro.se/neurologi/medicinska-oversikter/migran/
  • Riktlinjer för migrän - https://vardpersonal.1177.se/globalassets/nkk/nationell/media/dokument/kunskapsstod/vardriktlinjer/riktlinje-for-migran.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.